Біля Тернопільського замку заклали нові шурфи, є нові знахідки. Фото

Розкопки біля Тернопільського замку тривають. Закладені нові шурфи та є знахідки, до муру поки не добралися, але коло пошуків звужується. Над розкопками працюють не лише студенти різних вишів, а й відгукнулося близько 25 тернополян.

Археологічні розкопки тривають уже другий тиждень. До обіду працюють студенти-практиканти ТНПУ, а після 14 години й до вечора – тернополяни, які виявили бажання, а також студенти університету «Україна» разом зі своїм викладачем, архітектором Борисом Солоніним.

Мало хто знає завдяки кому робота триває і скільки вже зроблено. Насправді, окрім студентів-практикантів ТНПУ, щодня з 14:00 і до вечора на шурфах під наглядом ДП Подільська археологія трудяться тернополяни – волонтери, добровольці, любителі свого міста, а також Громадська організація "City Project" та студенти університету «Україна» разом з викладачем Борисом Солоніним, котрі відгукнулись на заклик про допомогу і вирішили зробити особистий вклад в цю важку, цікаву і потрібну справу, – написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова ГО «City Project» Андрій Кір.

Як зазначалося раніше, основна мета археологічних досліджень біля Тернопільського замку віднайти мур. Адже розробляється проект реконструкції укріплень замків, які можна відновити. Наразі мур бастіонів не знайшли, але, запевняє Борис Солонін, коло пошуків звужується і його все одно віднайдуть.

До сьогодні під час розкопок знайшли елементи побуту кінця 19-го початку 20 століття. Несподіванкою для археологів став американський ґудзик. Також знайдено багато артефактів, зокрема, зброю. Викладач Борис Солонін веде практику в студентів дизайнерів з університету «Україна», разом вони працюють після обіду.

– Ми віднайшли кулі, подібні до німецьких, дуло від німецького кулемета МГ-34 та ряд пляшечок різних розмірів, форми. Я думаю, пляшки господарського призначення, можливо від медикаментів або парфумів. Їхні роки ще визначатимуться, потрібно дивитися за каталогами, – розповів Борис Солонін.

Археолог, директор ДП «Подільської археології» Богдан Строцень зазначив, що біля замку розкопки проводилися лише двічі. Шурфували біля прапора десять років тому. Тоді визначили лише рівень давньої поверхні, це була площа перед замковим палацом. Наступного разу археологічні розкопки проводилися на місці ресторану «Максим». На схилі знайшли небагато речей.

Фото Андрія Кіра


Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також