Біля Тернопільського замку археологи знайшли несподіванку – американський ґудзик

У Тернополі під час розкопок знайшли ґудзик від шинелі американської армії часів Другої світової війни. Яким чином ґудзик потрапив сюди на Тернопільщину, наразі є несподіванкою і загадкою.

Основна мета археологічних досліджень біля Тернопільського замку віднайти мур. Адже розробляється проект реконструкції укріплень замків, які можна відновити. Розкопки тривають п’ятий день, в одному місці прокопали до чотирьох метрів, а до стіни бастіону ще не добралися.

– Мури частково, я думаю, розібрали на будівництво будинків. Але навіть якщо розібрали, її сліди все одно знайдемо, це питання часу. На акварелі Наполеона Орди кінця 19 століття видно збережені бастіони. Після того часу їх почали чи засипати чи розбирати, точно скажемо, коли завершимо розкопки, – наголосив археолог, директор «Подільської археології» Богдан Строцень.

Під час розкопок знайшли елементи побуту кінця 19-го початку 20 століття. Несподіванкою для археологів став американський ґудзик.

– Говорили, що ґудзик часів Ленд-лізу Першої Світової війни, але програми Ленд-лізу тоді ще не було, з’явилася вона у Другій Світовій. До того ж, те, що доставлялося Радянському союзу не мало емблем США. Якщо шинелі мали місце, то ґудзики з серпом і молотом і з зірочкою, їх виготовляли в Америці й привозили сюди. Американських військ тут не було, однозначно, – каже Богдан Строцень.


Також сьогодні на сесії Тернопільської міської ради прийняли поправки до програми охорони культурної спадщини Тернополя.

– Перший блок – знакування пам’яток архітектури та археології. Другий стосується розкопок, розписано перелік місць для проведення археологічних досліджень. Третій блок – відтворення архітектурно-історичного обличчя міста. Сюди взяли до уваги ідеї архітекторів, скульпторів, істориків. Для прикладу, є ідея створення чавунної колонки, яка стояла в 19 столітті на вулиці Валовій, також створення локації біля валу, де проходила межа міста, – розповів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Нагадаємо, археологічні розкопки оборонної системи Тернопільського замку розпочали в понеділок, опісля досліджуватимуть територію біля Обласної прокуратури. Шукатимуть підземний вхід, який сполучений з проходом до підземної церкви.

Читайте більше: У центрі Тернополя розпочали археологічні розкопки: шукають бастіони замку. Фото



Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також