У центрі Тернополя розпочали археологічні розкопки: шукають бастіони замку. Фото

У Тернополі вперше за роки Незалежності розпочали археологічну розвідку. Під час досліджень хочуть віднайти мур кутового бастіону Тернопільського замку та вхід до підземної церкви.

Тернопільська міська рада взялася за реконструкцію замку. Місто подало грантову заявку на фінансування від ЄС. Археологічна розвідка є одним з важливих етапів. За словами заступника міського голови Тернополя Леоніда Бицюри розкопки змінять центральну частину міста, до того ж буде переглянута історія міста.

– Не може таке бути, щоб за 8-10 років Тернопіль зміг отримати Магдебурзьке право від дня заснування. Очевидно ще раніше тут було поселення, якому ще сотні років до офіційної дати. Знахідки однозначно будуть. Адже все будівництво відбувалося на попередніх мурах, ніхто їх не розбирав, а розкопки раніше не проводилися.

Перша локація біля альтанки Тернопільського замку, розкопки проводитимуться по обидві сторони від сходів.

– Тут колись був бастіон, стояли гармати, можна було вести фронтальний вогонь по нападниках зі сторони озера. Найважливіша функція – фланговий вогонь при штурмі замку. На картинах 19 століття бастіон зафіксований, він був мурованим. Наше завдання ці стіни віднайти, щоб потім зробити проект для відновлення. Скільки прийдеться копати невідомо, умови складні, крутий схил, важливо, щоб ґрунт після дощу не поплив, – розповідає археолог, директор «Подільської археології» Богдан Строцень.

Паралельно або після розкопок оборонної системи Тернопільського замку досліджуватимуть територію біля Обласної прокуратури. Шукатимуть підземний вхід, який сполучений з проходом до підземної церкви.

До археологічної розвідки залучені студенти історичного факультету із педагогічного університету ім. В. Гнатюка, у яких триває практика. Наразі працює 12 студентів. Активно бере участь у дослідженнях ГО «Сity Project», долучаються також тернополяни. Завершити археологічні роботи планують до Дня міста.



Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також