Місце в Тернополі де зараз недіюча котельня, краєзнавець назвав святим. Фото

Стара синагога на Подолі в Тернополі —  святе місце для громади Тернополя, вважає краєзнавець Тарас Циклиняк. Чоловік висловив жаль, що місту не вдалось відновити святиню. 

Синагога була зведена у 1662—1668 роках, а потім постраждала у роки Другої світової, після цього її руїни були знесені. На тоу місці є приміщення не діючої за призначенням старої котельні, де розташовані склади художньої майстерні (вул. Паращука, 2).

— Кожен клаптик давнього Тернополя цінний людьми та подіями, які робили із нас Місто. Приналежність до міської культури це не лише розкішні камениці та елегантно вбрані пани та панянки, то перш за все середовище "без буряків і колгоспу". Можете собі уявити моє щире здивування, коли туристи переконують у тому, що тут не відчувається духу "провінції". На фото Паращука,2 - "котельня/комбінат", яка стоїть на фундаментах давньої жидівської синагоги. Без перебільшення, не вдаючись у деталі, скажу, що це місце по праву слід вважати святим. Мені щиро жаль, що ми (місто) не знайшли у собі мудрості відновити або зберегти пам'ять про цю споруду, — зазначив Тарас Циклиняк.

Нагадаємо, нещодавно інеженер з Тернополя Володимир Кріса, який відомий також як автор макетів будівель довоєнного Тернополя, зробив маленьку копію синагоги. 

 


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також