Макет великої синагоги, яка колись була в Тернополі, створив Володимир Кріса

Тернополянин Володимир Кріса створив макет синагоги, яка колись була у місті. Це вже третя робота автора. 

Створював мініатюрну синагогу завдяки старим фото, які вдалось знайти на сайті "Мій давній Тарнополь" та завдяки краєзнавцю Тарасу Циклиняку. 

Володимир каже, що під час перегляду старих фото помітив, що синагога у різні періоди була реконструйована. Зокрема, на даху з'явилось зубчасте закінчення, якого не було раніше. 

Також, оскільки синагога мала не тільки релігійне значення, але  й служила фортецею, то там можна побачити бійниці, з яких колись, вочевидь, стріляли.  

Нагадаємо, що знаходилась синагога на вулиці Паращука. Під час Другої світової війни нацисти влаштували  там місце масових тортур над євреями, а потім спалили її. У 1944 році, коли у Тернопіль заходили радянські війська, синагога постраждала від обстрілу.

Після війни залишки стін знесли. На фундаменті синагоги спорудили нову будову, в якій розмістилася котельня та художній комбінат. З розміру будови розміщеної на фундаменті синагоги можна уявити розміри синагоги. З тильної сторони над котельнею навіть зберегли кругле вікно, таке яке було у синагоги.

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також