У великодній кошик варто класти ніж

11 квітня 2012 р., 12:00 13491
Класти у великодній кошичок потрібно власноруч спечену паску та якомога менше штучних речей чи закордонних продуктів. Про те, що потрібно нести до церкви, народні традиції випікання паски розповіла ДОБІ етнолог Ліля Мусіхіна.

Найголовніше у кошику – яйця та паска. Раніше, коли господиня місила тісто, то не витирала руки об ганчірку, а виходила в сад та витирала об стовбури дерев. Говорили, що плоди, що пізніше дозріють на тих деревах, будуть такі ж великі і солодкі, як паска. Коли запалювали в печі, кидали туди минулорічну свячену вербу. Посадивши паску у піч, відразу ж йшли висаджувати капусту та цибулю, аби  були такі великі і білі, як паска.  За тим, якою вдасться паска, ворожили: якщо рум’яна, пишна, не підгоріла, то все буде добре у житті, якщо тріснула чи порепалась – протягом року в родині може трапитися щось недобре, зруйнуються плани. Найгірше, коли паска у печі перекинулась  - казали, що це ознака того, що незабаром  може бути серед рідних чи друзів покійник. Бажано паску спекти самому, щоб вкласти у неї любов’до сім’ї. - На Хмельниччині, звідки я родом, печуть завжди багато пасок, часом цей процес займає пів ночі. Коли тісто підійшло, не залежно від того, чи пекти одну паску чи двадцять – сідати не можна, щоб паска не сіла. Якщо осяде паска  - рік буде невдалий, - розказує ДОБІ Ліля Мусіхіна. Обов’язково несуть святити ковбасу та м’ясо. Хрін - теж обов'язковий атрибут. Ним піст починається та закінчується, його потрібно їсти при зміні системи харчування. У народі говорять, що хрін відганяє нечисту силу, цілий корінець хрону кладуть у кошик, щоб продовжити дітородну функцію чоловіка. Свячена сіль – найпростіший та найнадійніший засіб від зловорожих впливів чарівників. Для їх нейтралізації хату обсипають свяченою на Великдень сіллю. Гуцули насипають її навіть і у взуття під устілки, аби убезпечити себе від відьомських наслань та поробів, роблять це також люди, які часто ходять на цвинтар – «щоб не ходити по мертвій землі». Якщо бракує маку чи меду від Спасівського освячення – святять і їх. Часом кладуть у кошичок і гроші, які носять потім у гаманці цілий рік, щоб не переводилися. Добре освятити і ніж - щоб завжди був у домі. Дуже велике значення має великодній рушничок. Коли його освячувати сім років підряд, то, кажуть, з його допомогою можна добути навіть цвіт папороті . - Радила б менше у кошичок класти купованих штучних декорів. Немає сенсу освячувати, наприклад, польських коників чи зайчиків, бо це, по-перше, не наше, а по-друге, куди його потім подіти – це вже свячена річ, її не можна просто викинути. Прикрашати кошичок краще натуральним зіллям, барвінком, фіалками, аспарагусом.  Знаю, що святять вино, але його треба якось певно відкривати, бо освячується ж тоді пляшка, а не напій - радить Ліля Мусіхіна. - Бажаю усім читачам гарних свят, радості в душі і воскресіння всього найкращого що є в серці кожного. Миру вам! Мар'яна СУДОВА  


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


загрузка...
Читайте також