
Із середини березня в Україні розпочинається сезон збору березового соку. Масово його заготовляють постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл – лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Держекоінспекції у Тернопільській області.
"Однак, ми наголошуємо, що не всюди можна збирати березовий сік. Наприклад, заготівля деревних соків у межах населених пунктів є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень. Часто громадяни, збираючи сік для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева. Зазвичай це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості", — йдеться у повідомленні екоінспекторів.
Відповідальність за самовільну заготівллю березового соку, передбачена:
Фахівці Державної екологічної інспекції у Тернопільській області щорічно фіксують численні випадки самовільної заготівлі березового соку, тому звертаємо увагу громадян та органів місцевого самоврядування на недопущення добування деревних соків в межах населених пунктів та лісових масивів.