СБУ викрила мережу ФСБ, до якої входили посадовці спецслужб України (відео)

Служба безпеки України нейтралізувала агентурну мережу військової контррозвідки ФСБ, яка діяла в Україні. В результаті спецоперації у різних областях України затримано п'ять учасників групи. Про це повідомили на сайті Служби безпеки України.

Серед затриманих:

  • колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони;
  • колишні посадовці Служби зовнішньої розвідки України;
  • співробітник обласного управління Сслужби безпеки України.

Завданням агентурної мережі була передача агенту ФСБ розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти України.

"За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований ФСБ до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, під час перебування на службі. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військовослужбовців, а після 24 лютого 2022 року – про канали переправлення іноземного озброєння в Україну. Також російський агент передавав до ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС. Для максимальної конспірації фігурант передавав розвіддані до ФСБ через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту російської спецслужби. Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України",  йдеться у повідомленні СБУ.

Ще двоє російських агентів, rолишній співробітник ГУР та співробітник СБУ, «зливали» росіянам особисті дані українських військовослужбовців, геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

"За даними слідства, ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від РФ",  йдеться у СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки вже повідомили п'ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за ст. 111 КК України (державна зрада). Їм вже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.



Оксана Кучма

Опис відсутній


Читайте також