Уряд змінив умови надання допомоги для ВПО та людей, які повернулися в Україну

Уряд розширив можливості призначення допомоги для ВПО та для українців, які повертаються з-за кордону. Тепер ті родини, які опинились у ризику бідності, зможуть користуватися допомогою від держави на змінених умовах. Про це повідомили на сайті Урядового Порталу.

"Зокрема, раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо в родині є працездатні особи, які не працюють, або за яких не сплачувався ЄСВ протягом попередніх трьох місяців перед зверненням. Фактично це унеможливлювало отримання такої допомоги родинами ВПО, які перемістились і внаслідок переміщення втратили роботу, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там",  йдеться у повідомленні Уряду.

Відтепер ВПО та українці, які повернулися з-за кордону та ще не встигли працевлаштуватись і не мають власних джерел доходів, допомога призначатиметься на півроку:

  • для родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ протягом минулих трьох місяців;
  • для родин внутрішньо переміщених осіб, які, внаслідок переміщення, не працювали або не сплачували ЄСВ протягом минулих трьох місяців.

Водночас, аби сприяти поверненню українців до економічно незалежного і самостійного життя, виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування.

"Так, якщо в родині ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, після призначення допомоги вони мають протягом двох місяців після її призначення або працевлаштуватись, або стати на облік в Державному центрі зайнятості, аби фахівці Центру допомогли таким особам знайти роботу, чи, за потреби, пройти перенавчання та перекваліфікацію",  йдеться в Уряді.

Допомога призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї:

  • для працездатних осіб це - 1665.4 грн;
  • для дітей: віком до 6 років - 3 588,2 грн, від 6-18 років - 4 474.40 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність - 2 361 грн.



Оксана Кучма

Опис відсутній


Читайте також