Що буде якщо не лікувати зуби: до чого може призвести ігнорування проблем із зубами

Усім відомо, що потрібно або, принаймні, дуже бажано доглядати за зубами правильно. Для цього потрібно ходити на планові огляди двічі на рік, планувати лікування за перших же ознак карієсу або інших проблем, і намагатися не доводити до того моменту, коли вже знадобиться серйозне відновлення. Але насправді такі візити частенько відкладаються - через брак грошей, часу або ж просто через страх. Що буде якщо не лікувати зуби, яких варто чекати наслідків – розглядається далі в матеріалі.


Проблеми ротової порожнини

Фахівці стоматологічної клініки CIS розказують, які бувають основні хвороби зубів, та на що слід звертати увагу насамперед.

Руйнування коронок

Поганий догляд за зубами легко призводить до карієсу. Тверда тканина коронкової частини зуба починає руйнуватися під впливом шкідливих бактерій. Зрозуміло, здорові зуби досить стійкі до стороннього впливу, тож мине чимало часу, перш ніж легке пошкодження переросте в повноцінний карієс. Але що довше зуб не лікувати, то більша ймовірність його втратити.

Запалення ясен

Запущений карієс може також торкнутися і тканин пародонту, що може призвести до серйозного запалення ясен - кровоточивості, набряклості та болю.

Втрата зубів

Несвоєчасне лікування або ж повна його відсутність загрожує призвести до повноцінної втрати зіпсованих зубів. Руйнування коронкової частини, а також пошкодження ясенної тканини ризикує стати незворотнім процесом. У підсумку пошкоджені зуби або випадуть самі, або ж потребуватимуть видалення.

Негативний вплив на загальний стан здоров'я

Помилково вважати, що проблеми ротової порожнини ніяк не позначаються на загальному стані організму. Останні медичні дослідження впевнено стверджують про зв'язок між цими двома складовими.

Проблеми із серцево-судинною системою

Згідно з недавніми медичними дослідженнями, кожен пошкоджений зуб удвічі підвищує ризик серцевого нападу. Крім іншого, зростає загроза виникнення інсульту, серцевої недостатності та ішемії. До того ж інфекції, які розвиваються в зубах із запущеним карієсом, здатні викликати тромбоз.

Розвиток інфекційних захворювань

Запущені інфекції ротової порожнини здатні поширитися й на інші частини людського організму, стаючи причиною серйозніших проблем. Наприклад, такі інфекції можуть потрапити в кров через відкриті ранки та викликати різні ускладнення.

Ризик захворювань ШКТ

Інфекція, яка стає причиною пародонтиту, здатна також серйозно підкосити імунну систему й обернутися в підсумку різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Такими, як гастрит, шлункова виразка, панкреатит тощо. До речі, якщо своєчасно не проходити професійну чистку, це серйозно збільшує ризик розвитку парадонтиту.

Цукровий діабет

Симптомом поширення запалення ясен може стати підвищення цукру в крові - зв'язок між двома цими факторами підтверджено медичними дослідженнями вже неодноразово. Лікування ж дає змогу повернути цукор до норми. Стежити за станом своїх зубів і ясен особливо важливо тим, у кого є схильність до розвитку діабету.

Загроза викидня

Жінкам, які вирішили планувати вагітність, не просто так рекомендується коли краще лікувати зуби. Треба заздалегідь пройти ретельне обстеження у стоматолога та лікування за необхідності. Лікувати зуби в період виношування дитини небажано, а інфекції, що утворилися в ротовій порожнині, здатні серйозно вплинути на розвиток плода. Навіть щобільше - вони підвищують ризик викидня до 7 разів.


Важливість правильної зубної щітки та пасти

Насправді зробити правильний вибір досить просто - порадитися зі своїм стоматологом.

Ось кілька простих, але вагомих загальних рекомендацій:

  • електрична зубна щітка чистить ефективніше, ніж ручна (також називається мануальною);
  • ручна зубна щітка важить мало, тому люди часто ушкоджують емаль, придавлюючи її занадто сильно - з електрощіткою такої проблеми немає;
  • людям, які страждають на карієс, потрібно вибирати фторовану зубну пасту, а для парадонтиту - протизапальну, без додавання фтору
  • якщо у пацієнта обидві вищезазначені проблеми, варто зупинитися на протизапальній, для профілактики карієсу;
  • зубний йоржик, флос і зубний ополіскувач - деталі, про які також не варто забувати.


Стоматолога бажано відвідувати раз на пів року не лише для проведення планового огляду, а й для виконання професійного чищення зубів і ясен від нальоту та каменів. Уже завдяки тільки цій нескладній дії можна надовго забути про цілу низку проблем з зубами.

Як видно, здорові зуби - це здоров'я всього організму загалом. Регулярне відвідування свого стоматолога, правильний догляд і своєчасне лікування дадуть змогу уникнути серйозних проблем і ускладнень. Брак уваги до ротової порожнини, яку проявляє більшість сучасних людей, може надалі призвести до більш серйозного і дорогого лікування. Тому рекомендується проявляти більше уваги до свого здоров'я.


Наталка Паламарчук

Опис відсутній


Читайте також