«Ветерани патріотам»: військові проводять вишколи для молоді Тернопільщини. Фото

Сотні школярів та студентів Тернопільщини пройшли вишколи в рамках ініціативи «Ветерани патріотам». Проект два роки поспіль ставав переможцем «Громадського бюджету». Цьогоріч проект подають на розгляд знову, адже охочих пройти вишколи, навчитись надавати першу медичну допомогу та опанувати володіння зброєю — все більше. Ініціатор проекту, який вже кілька років передає молоді досвід, здобутий на Сході України — боєць батальйону «Тернопіль» Роман Мельник (позивний Мамонт). 

Усе зародилось кілька років тому. Коли на Сході розпочалась війна, стало зрозуміло, що молодь треба швидко навчати військовій справі. В перші місяці війни було чимало добровольців, які виявили бажання захищати країну, але частина з них, попри величезне бажання, не мала елементарних навичок. Роман Мельник вважає, що курс допризовної підготовки юнаків, який давали школярам, морально застарів і проводився за радянською системою. 

— Нинішні військові — підготовлені та навчені в умовах реальної війни. Вони здобули той досвід і знання, який передають підростаючому поколінню. Наші заняття побудовані таким чином, що учасники вишколів отримують якомога більше практичних навиків, ми не просто розказуємо теорію про будову автомата, а практично навчаємо відточувати майстерність — вміння та навички володіння різними видами зброї, — розповідає Роман Мельник.

Спершу вишколи проводили тоді, коли був вільний час. Навчальні макети автоматів та гранат купували з бойовими побратимами за власні кошти, інколи допомагали небайдужі, оскільки заняття проводять абсолютно безкоштовно. Згодом проект подали на конкурс «Громадський бюджет», завдяки якому вдалось зробити заняття регулярними, закупити необхідну амуніцію та навчальні матеріали. Зараз заняття проводяться двічі на тиждень у спортивному залі ЗОШ №21. Окрім того, щомісяця роблять виїзні заняття на пересічній місцевості — в лісі та на військових полігонах. Навчання можуть пройти всі охочі, сконтактувати з організаторами можна через сторінку у Фейсбуці «Ветерани патріотам».


Роман Мельник сподівається, що цьогоріч тернополяни знову підтримають проект, адже охочих взяти участь у вишколах — не меншає. Загалом участь у заняттях взяли сотні, а то й тисячі людей. Серед них учні та студенти, а також військові, що беруть участь в Операції об’єднаних сил.

— Майбутнє за молоддю, нам треба не тільки підсилити військо, а й працювати на перспективу, зміцнюючи обороноздатність країни, підсилюючи престижність військових професій, піднімаючи бойовий дух молоді. «Ветерани патріотам» — це практичні навички, а також робота з психологічною готовністю до дій. Тому значення проекту і практичне, і стратегічне. Коли в країні всі готові до дій, непрошені гості не прийдуть! — додає Роман Мельник.



Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також