У конкурсі краси серед кіз переміг “Бетмен”. Фото

У містечку Козова Тернопільської області 12 серпня відбувся фестиваль «КозаФест». Це вже третій такий фольклорний аграрно-мистецький фестиваль.

Головною дієвою особою свята була коза. Тварини дефілювали перед гостями, а супроводжували моделей їхні господарі. Про це у ФБ пише Євген Кравс.

Парад кіз стартував від пам’ятника козі на центральній площі містечка. Рогата красуня зображена у натуральний розмір, із коралями і дзвіночком на шиї, із сережкою у вусі. Передньою ногою кумедна тваринка сперлася на камінь, на якому висічено гасло «КозаФесту»: «Там, де коза ходить, земля добре родить».

Створили пам’ятник скульптор з Тернополя Дмитро Пилип’як і місцевий коваль Віталій Комонько. Вважають, що якщо потерти кованій козі роги, то це принесе удачу.

У конкурсі рогатих красунь на Тернопільщині цього річ взяло участь 12 учасників (заохочувальні усім місцева агрофірма виділила преміальні  300 грн на козу “на сіно”). Всенародним голосуванням кращим визначили козла на прізвисько «Бетмен» (власник Петро Іванович Стельмацук).

Переможець, окрім морального задоволення отримав головний приз від спонсорів 500 гривень.

За словами організатора «КозаФесту» Володимира Яреми, фестиваль запровадили, щоб популяризувати містечко Козова. На головній площі міста провели ярмарок-продаж творів народних умільців.

Кажуть, місцевий козячий сир та молоко найсмачніші в україні. Свято вирішили присвятити козі. Адже назва містечка й навіть прізвища жителів свідчать про те, що цю тварину тут неабияк шанували.




Галина Василевич

Опис відсутній


Читайте також