На Шумщині знов спалах африканської чуми

Головне  управління  Держпродспоживслужби в Тернопільській області повідомило, що в області виявлено новий неблагополучний пункт щодо АЧС у селі Стіжок Шумського району. Там хвороба зареєстрована у двох господарствах.

Перша підозра на захворювання виникла у вівторок 26 червня, коли у дворі громадянина Р. загинула свиноматка. Наступного дня повідомлення про захворювання і загибель свиней надійшло із сусіднього двору – громадянки В., де загинуло четверо поросят.

Дослідження, які проводила Львівська регіональна державна лабораторія ветмедицини, підтвердили у загиблих тварин вірус африканської чуми свиней.

На вищевказані двори накладено карантин, затверджено план оздоровчих заходів, який введено в дію. У дворі Р. друга свиноматка та 10 поросят, а в господарстві В. – шість поросят були піддані евтаназії та утилізовані методом спалювання, разом із трупами свиней з обидвох господарств. На місцях загибелі, евтаназії та захоронення останків проведено дезінфекцію.

Було визначено зону захисту – село Стіжок, та зону нагляду, в яку увійшло шість населених пунктів Шумського району.

При попередньому обліку та обстеженню свинопоголів’я в зоні захисту встановлено, що там утримується 219 голів свиней. Хворих та підозрілих у захворюванні не виявлено.

Ситуація на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.



Галина Василевич

Опис відсутній


Читайте також