Мокрі руки, мокрі ноги, мокрі підпашки – норма чи до лікаря?

Піт, в тій або іншій кількості, - незмінний супутник спеки і інтенсивних фізичних навантажень. Але хтось потіє по-скромному, майже непомітно, а комусь дістається по повній програмі: волога моментально просочує футболку або сорочку, а часом навіть капає з рук.

Таку надмірну пітливість називають гіпергідрозом. 

Звідки береться гіпергідроз?

Потіти - це не хвороба. Сильно потіти - теж. Медики відносять гіпергідроз не до захворювань, а до індивідуальних особливостей людини. І ось чому.

Вся поверхня нашого тіла покрита потовими залозами. Вони виробляють вологу, необхідну для підтримання нормальної температури тіла. Якщо навколо не дуже жарко, а ми не надто активні, щоденна кількість вологи, яка випаровується з шкіри, становить близько 0,5 літра. При підвищеній температурі навколишнього середовища і /або інтенсивних фізичних навантаженнях цей об’єм зростає і може досягати 10 літрів в день.

Кількість виділеного поту наш організм регулює нервовими імпульсами і гормональним складом крові. Потові залози реагують на ці сигнали двома способами:

  1. Збільшують або зменшують кількість виробленого поту.
  2. Розкриваються (активно викидаючи вологу на поверхню шкіри) або закриваються.

У нормі це виглядає так. Температура тіла поповзла вгору, центр терморегуляції в мозку зафіксував зростання, подав необхідні сигнали і залози відреагували: збільшили виробництво поту і розкрилися. На поверхню шкіри потрапила волога і почала активно випаровуватися. Температура тіла знизилася - залози зменшили виробництво поту і закрилися.

Найчастіше зустрічається гіпергідроз пахв, долонь, ступень ніг, оскільки на цих ділянках зосереджена найбільша кількість потових залоз.

Але в ряді випадків ця система працює не зовсім коректно. Наприклад, у деяких людей потові залози мають високу чутливість до адреналіну: зафіксувавши гормон в крові, вони моментально розкриваються. В результаті, варто людині трохи схвилюватися, як її тіло покривається липким потом навіть без перегріву.

У інших потові залози взагалі не вміють закриватися. Тому такі люди в будь-яких ситуаціях потіють інтенсивніше, ніж інші. Деякі скаржаться на потовиділення, навіть коли знаходяться в прохолодній кімнаті з працюючим кондиціонером, а дехто запевняє, що потіє навіть в басейні.

 

Яким буває гіпергідроз?

Медики розрізняють два види гіпергідрозу.

Первинний

Це вроджена особливість, яка веде до надмірного потовиділення. Її ще називають ідіопатичним гіпергідрозом. Ідіопатичний, в даному випадку, виникає з невідомих причин. І це дійсно так: сучасна наука поки не розуміє, чому потові залози у деяких людей починають давати збої.

Відомо лише, що подібні збої починають проявлятися в дитячому і підлітковому віці і в більшості випадків вони носять локальний характер.

За даними Міжнародної асоціації гіпергідрозу, від первинної форми цього стану страждають в середньому близько 5% людей. Поширеність вторинного гіпергідрозу вище - до 15%.

Вторинний

Поява цього виду гіпергідрозу частіше за все обумовлена прийомом тих чи інших лікарських препаратів, а також рядом фізіологічних станів і захворювань, включаючи гормональні. Ожиріння, вагітність, менопауза, подагра, ревматоїдний артрит, різні пухлини, зловживання спиртним, цукровий діабет, гіпертиреоз - все це може спровокувати розвиток надмірного потовиділення, що не має прямого і адекватного зв'язку з перегрівом.

Гіпергідроз в будь-який з його форм не є небезпечним для здоров'я. Але він доставляє душевні страждання і навіть стає причиною серйозних психологічних травм, що істотно знижує якість життя. Тому з гіпергідрозом можна і потрібно боротися. Тим більше що в більшості випадків це простіше, ніж здається.

 

Що робити, якщо у вас гіпергідроз?

У разі вторинного гіпергідрозу боротьбу з надмірним потовиділенням треба починати з основного захворювання (фізіологічного стану). Зверніться до лікаря. Фахівець допоможе скорегувати спосіб життя та підібрати лікування. Часто цього досить, щоб забути про постійно вологі долоні або піт, що обливає все тіло.

Якщо у вас первинний гіпергідроз, лікування буде полягати в поєднанні профілактичних і медичних заходів.

Профілактика - та ж, що і в разі звичайного потіння в спеку. Ось що необхідно робити, щоб не провокувати надмірне потовиділення:

  • Носити легкий вільний одяг з дихаючих натуральних тканин (бавовни, льону).
  • Завжди одягати шкарпетки під закрите або спортивне взуття.
  • Використовувати антиперспіранти. На відміну від дезодорантів, вони не просто маскують запах, а скорочують кількість поту, що виділяється.
  • Частіше приймати душ і використовувати вологі серветки.
  • Намагатися зменшити кількість стресів.
  • Відкоригувати харчування, прибравши з нього продукти і напої, які підсилюють потовиділення. Зокрема, алкоголь і гостру їжу.
  • Проаналізувати лікарські препарати, які ви приймаєте, і за допомогою лікаря знайти альтернативу тим, у яких «підвищене потовиділення» значиться як побічна дія.

 

Що робити, якщо прості способи не допомагають?

Для боротьби з гіпергідрозом існує альтернатива: косметологічні та медичні маніпуляції, які заспокоюють надмірно чутливі і активні потові залози.

Тут вкрай важливо пам'ятати: подібні заходи може призначати тільки кваліфікований спеціаліст! 

Найкращим методом лікування гіпергідрозу на сьогодні являються ін'єкції ботоксу. Ці речовини блокують нервові закінчення, які змушують потові залози надмірно проявляти активність. Для досягнення стійкого результату може знадобитися кілька сеансів ін'єкцій. 

 

Суть лікування за допомогою ін’єкцій ботоксу

Спочатку проводиться тест на визначення ділянок найбільш рясного потовиділення і наноситься спеціальна розмітка. Далі шкіра обробляється розчинами антисептиків і наноситься крем-анестетик. Коли крем знеболить вашу шкіру, лікар-косметолог починає точково вводити ботулотоксин.

Після закінчення процедури лікар дасть тимчасові рекомендації по догляду за шкірою і призначить повторний візит через 14 днів для повторного проведення тесту на потовиділення.

У перші 14 днів небажано приймати антибіотики і вітаміни групи В, оскільки вони значно послаблять дію токсину. Через 14 днів ви помітите, що відчуваєте себе значно впевненіше і спокійніше.

Ефект від процедури лікування гіпергідрозу як наростає, так і слабшає поступово з кожним днем. Це означає, що коли потовиділення буде повертатися через кілька місяців, ви зможете спокійно запланувати наступну корекцію. Проводити корекцію рекомендується не раніше ніж закінчиться ефект від попередньої. Ботулінотерапія абсолютно нешкідлива для організму. В даний час на ринку є ботулотоксини різних виробників, що різняться за ціною, що робить процедуру доступною.

 

Прийом косметолога БЕЗКОШТОВНИЙ!

 

+38068-752-52-52; (0352)52-52-52

м. Тернопіль, вул. С. Качали,5

ПРАЦЮЄМО БЕЗ ВИХІДНИХ .

Онлайн запис на прийом на сайті

https://ternopil.oxford-med.com.ua/

Слідкуйте за нами в Інстаграм

https://www.instagram.com/oxford_medical_ternopil/?hl=ru

 

 



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також