ЗПСШ: захворювання, про які ви соромитесь говорити

Секс - смертельно небезпечне заняття. Пара необережних рухів - і ви захворіли. Давайте розбиратися, чим загрожує незахищений секс і як потрібно контролювати своє здоров'я.


Що таке ІПСШ?

Це інфекції, які передаються статевим шляхом, тобто при незахищених сексуальних контактах будь-якого виду. Таких інфекцій більше 30, але в список найпоширеніших входить вісім захворювань:

  • Гонорея.
  • Хламідіоз.
  • Трихомоніаз.
  • Сифіліс.
  • Вірус папіломи людини (ВПЛ).
  • Вірус герпесу.
  • Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).
  • Гепатит В.

Ними можна заразитися без сексу?

ВІЛ, гепатит В, сифіліс можуть передаватися через кров. Тобто навіть якщо у людини не було сексуальних контактів, він може бути інфікована.

У басейні або в маршрутці підхопити ІПСШ майже нереально: без організму-носія збудники довго не живуть, та й для зараження потрібен тривалий контакт слизових.

Хто може захворіти?

Всі, хто веде статеве життя. ІПСШ широко поширені - кожен день ними заражаються близько мільйона чоловік. Чим частіше людина змінює партнерів, тим вище ризик захворіти.

Чим небезпечні ІПСШ?

Найбільш небезпечні ускладнення від невилікуваних інфекцій. Це запальні захворювання внутрішніх органів, зниження імунітету, безпліддя, простатит. Вагітна жінка може заразити плід, результатом будуть вади розвитку.

Гепатит В вражає печінку і може привести до цирозу.

Сифіліс руйнує шкіру, кістки і нервову систему.

ВПЛ - причина раку шийки матки.

ВІЛ - смертельно небезпечна інфекція, яку ще не вміють лікувати, вона знищує імунну систему.

Які симптоми у ІПСШ?

Гонорея, хламідіоз і трихомоніаз проявляються приблизно однаково: з'являються виділення зі статевих органів, свербіж, печіння, набряк, почервоніння шкіри, сечовипускання стає болючим. Ознака сифілісу - виразка (шанкр) на статевих органах.

Герпес і ВПЛ помітні в період загострення - на шкірі з'являються висипання. Гепатит В у гострій фазі викликає жовтяницю, нудоту і біль у правому боці. У ВІЛ немає специфічних симптомів, але хворий починає часто хворіти, постійно відчуває слабкість.

Будь-які ІПСШ можуть протікати без симптомів взагалі. При цьому носій інфекції може заразити партнера, а сама хвороба буде руйнувати організм.

Як тоді дізнатися, що я здорова (-ий)?

Здавати аналізи. Обов'язково робити це після незахищеного сексу або якщо у партнера знайшли інфекцію.

Через тиждень або два після статевого контакту потрібно прийти і здати мазок для визначення інфекцій методом ПЛР, а через два місяці після контакту здати кров на ВІЛ, сифіліс та гепатит В.

Відразу після сексу йти до лікаря не варто: у будь-якої інфекції є інкубаційний період, коли ви вже заразилися, але знайти збудника хвороби ще не можна. У ВІЛ такий період взагалі триває до півроку, так що кров треба здавати два рази.

Навіть якщо весь секс у вас захищений, перевірятися час від часу треба. В ідеалі - два рази на рік, мінімум - щорічно.

Що робити, щоб не заразитися?

Тільки оберігатися (утримання ми не пропонуємо). Незахищений секс - тільки з перевіреним партнером. Причому перевіреним в лабораторії, тобто після здачі аналізів. Неромантично? Абсолютно, але що поробиш. У лікуванні ІПСШ романтики ще менше.

Спринцювання антисептиками допомагають, але незначно. Промити слизову можна, але це не гарантує, що ви не заразитеся. Краще використовувати антисептики як доповнення до презервативів і не захоплюватися такими гігієнічними процедурами, тому що це теж може спровокувати запалення.

Чи правда, що презервативи теж захищають не повністю?

Правда. У медицині взагалі немає абсолютних чисел. Презервативи рвуться, їх неправильно використовують, про них забувають, деякі інфекції можуть передаватися не тільки через слизові, а й через шкіру. Але це кращий спосіб захисту на даний момент.

Чим лікуватися, якщо захворів?

Це залежить від інфекції. З бактеріальними добре справляються антибіотики, які призначає лікар.

З вірусними складніше, проти них немає специфічних ліків. Але ми можемо контролювати перебіг хвороби, приймаючи спеціальні препарати.

Проти гепатиту В і ВПЛ існують вакцини.

У будь-якому випадку лікування повинен підбирати лікар. Самолікування і народні методи від ІПСШ не рятують.

Чи потрібно лікувати партнера?

Якщо у вас виявили захворювання, партнеру необхідно здати всі аналізи на ІПСШ, а за їх результатами проходити лікування.

Прийом гінеколога + відеокольпоскопія 295 грн!

 

+38068-752-52-52 (0352)52-52-52

м. Тернопіль, вул. С. Качали,5

ПРАЦЮЄМО БЕЗ ВИХІДНИХ .

Онлайн запис на прийом на сайті

https://ternopil.oxford-med.com.ua/

Слідкуйте за нами в Інстаграм

https://www.instagram.com/oxford_medical_ternopil/?hl=ru

 

 



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також