Батьки і діти скаржаться на якість ЗНО з англійської мови

До Українського центру оцінювання якості освіти та Міністерства освіти і науки надходять звернення щодо надмірної, на думку учасників ЗНО, складності завдань тесту з англійської мови. Також люди зазначають про певні організаційні проблеми під час тестування.

Щоб змістовно відповісти на ці звернення, УЦОЯО підготував відповідне роз’яснення.

Найбільше питань надходить щодо завдання тесту №59, де в слові «Attraction» допущено одрук – перший склад написаний з однією літерою t. За висновками фахівців предметної комісії при УЦОЯО, які 1 червня розглянули та схвалили тест та правильні відповіді до нього, ця помилка не впливає на розуміння змісту завдання та його виконання. Однак справедливим залишається питання, чи буде зараховуватися помилка у разі написання учасником ЗНО відповідного слова з однією буквою t. Це питання буде розглянуто на окремому засіданні фахової предметної комісії, де затверджуватиметься Схема оцінювання виконання завдання № 59. Щойно ми отримаємо висновок експертів – одразу повідомимо про результати,  зазначили в центрі оцінбвання якості освіти.

Цього року також вперше тестування з іноземної мови мало обов’язкову складову – аудіювання. Тест у такому форматі, для такої кількості учасників проводився вперше.

Він був складним як для учасників оцінювання, так і для організаторів.

Так, надходять скарги щодо поганого звучання аудіозаписів під час організації тестування в окремих пунктах. Найбільше апеляційних заяв на процедуру проведення – понад половину, зокрема щодо якості звучання, подали в місті Києві. Ми вдячні кожному учаснику тестування, який подав свою апеляцію. Заяви та зібрані матеріали щодо них спрямовані на розгляд до регламентних комісій відповідних регіональних центрів оцінювання якості освіти,  повідомляють експерти.

Деякі учасники також скаржаться на вимову одного з дикторів, що начитували завдання тесту.

Враховуючи ці та інші недоліки, УЦОЯО заспокоює абітурієнтів:

По-перше, згідно з методикою шкалювання максимальний бал (200) отримає не той, хто виконає всі завдання тесту, а той, хто набере найбільшу кількість тестових балів серед усіх учасників тестування.

По-друге, члени фахових предметних комісій із затвердження ключів при УЦОЯО докладно вивчають зміст кожного тестового завдання й визначають можливість використання результатів його виконання в загальному результаті учасників.

По-третє, експертна комісія при УЦОЯО з визначення порогу «склав/не склав» також ретельно вивчає завдання тесту, його характеристики й лише після цього встановлює поріг.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також