На Тернопільщині планують створити центр громадського здоров'я. Фото

Покращувати первину та вторинну медико-санітарну допомогу будуть на Тернопільщині. Як стверджують фахівці зі столиці в області відсутня система громадського здоров'я.


За словами магістра державного управління у сфері охорони здоров’я Володимира Короленка, потрібно розвивати первину медичну допомогу в області та створити центр громадського здоров'я.

— За статистикою за первинною медичною допомогою звертається 30% людей з області, а за вторинною 70%.У Європі все навпаки, тому доцільно було б звернути увагу на первинну медицину, це навіть було б економічно вигідно. В області також відсутня цілісна система громадського здоров'я. Такий центр вже давно створений у місті Києві, а зараз такі центри створюються в областях, — розповідає магістр державного управління у сфері охорони здоров’я Володимир Короленко.

За словами Володимира Короленка, Тернопільський обласний центр громадського здоров'я працював би на забезпечення громадського здоров'я тернополян.


— Такі центри вже є створенні в інших містах України. Люди не втрачають робочі місця, а просто працюють у новій для них сфері та виконують часом нові для них функції, — повідомив магістр державного управління у сфері охорони здоров’я Володимир Короленко.

Реформувати медицину будуть у кілька етапі, реформа торкнеться і кількості ліжок для планового лікування хворих.

Відповідно до розрахунків є певна кількість надлишкових ліжок, які зовсім не функціонують. Всього є 770 ліжок. Чітких розрахунків на сьогодні ще поки не має, тому ми керуємося європейськими аналогами. Ми мали б мати планових ліжок 522 і 71 для інтенсивного лікування, це означає, що 170 ліжок потребують перепрофілювання,  розповів магістр державного управління у сфері охорони здоров’я Володимир Короленко.



Наталя Дягель

Опис відсутній


Читайте також