Тернополянам розповіли, як дослідити власний родовід до 1780-го року

Сьогодні, 18 травня, тернополянам розповіли, як дослідити свій родовід до 1780-го року. За словами головного спеціаліста відділу використання документів Державного архіву у Тернопільській області Оксани Сулими, метричні книги та розповіді бабусь — це два основних джерела досліджень.


— Щоб дослідити свій рід тернополяни мають розпитати всіх свої родичів до 4-го або 5-го колін, дізнатися якомога більше інформації про проживання та рід занять рідних. Потім можна звернутися до Державного архіву у місті Тернополі, де зберігають матеріали з 1942 року, але до Тернополя ще не передані всі метричні книги. Чим далі у глиб віків, то варто звертатися у Державні архіви, де зберігаються метричні книги за пізніший період, — розповідає ДОБІ головний спеціаліст відділу використання документів Державного архіву у Тернопільській області Оксана Сулима.

За словами Оксани Сулими, за метричними книгами родовід можна прослідкувати до 1780 року.

— Метричні книги Тернопільської області сформовані у різних фондах України. Вони охоплюють період кінця 18-го і до середини 19-го століття, приблизно до 1942 року.Там записували дату народження та смерті, а також вели облік одружень. Наших метричних книг дуже багато по всій Україні та навіть за кордоном, тому якщо у людей є можливості, то варто звернутися в закордонний архів Польщі, — розповідає ДОБІ головний спеціаліст відділу використання документів Державного архіву у Тернопільській області Оксана Сулима.

Науковці стверджують, щоб дослідити родовід потрібно багато терпіння та часу.

Зазначимо, науково-практичну конференцію "Родовід — коріння нації" організувало товариство "Просвіта", Тернопільський Державний архів та Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Участь у ньому взяли науковці та краєзнавці, які досліджують родоводи відомих родин Тернопільщини.




Наталя Дягель

Опис відсутній


Читайте також