Катакомбну церкву, яку минулоріч знайшли у підземеллях Тернополя, відкриють для туристів

Катакомбну церкву, яку минулого року знайшли у підземеллях в Тернополі, планують відкрити для туристичного огляду. Концепцію розвитку туристичного об'єкту обговорили на першому міського Туристичному Форумі.

Як зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра, зараз об'єкт вже передали у комунальну власність. 

 На Форумі ми обговорили можливості щодо популяризації цієї катакомбної церкви серед туристів. Наразі думаємо, як краще цю знахідку представити. Над цим працюють проектанти та архітектори. Думаю, що за місяць часу ми представимо громадськості наші напрацювання,  розповів ДОБІ Леонід Бицюра. 

Одна із проблем, яку доведеться вирішити проектантам  це вхід у підземний храм. Зокрема, наразі туди потрапити можна через приміщення прокуратури. Водити туристів через установу ніхто не буде, тому вхід мають зробити інший. 

Також церква потребує реконструкції, оскільки після радянської влади безліч ходів було замуровано та знищено. 

Нагадаємо, що катакомбну церкву знайшли у 2017 році на вулиці Листопадовій.

Дослідники кажуть, що там на початку XX століття стояв монастир французьких сестер-йосифіток. Монахині в ньому навчали панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з'єднувався підземним ходом.

Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона зовсім невеличка - 3 м у висоту, 8 м - у довжину й 5 м – в ширину. У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви було завалено, стіни її – побілено, а приміщення пристосовано під потреби господарів у мундирах. Святиню переобладнали під тир, у якому навчались стріляти з пістолетів. Згодом приміщення було закинуто.

Читайте також: Для тернополян вперше провели екскурсію підземеллями Катедри і показали майбутній оглядовий майданчик



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також