Як дівчата з Тернополя підкорювали Португалію.Фото

11 днів тернополянка Марічка Насипана разом із подругами мандрували Португалією. Каже, що загалом на подорож витратити по 250 євро. Ночували у незнайомців з "Каучсерфінгу" та годували їх борщем і дерунами. 

Поїхати у Португалію дівчата вирішили спонтанно. Просто знайшли дешеві квитки на літак і почали планували подорож.

Якось ще восени ми знайшли на Скайсканері дешеві квитки (тоді їх вартість ще була близько 35 євро туди-назад). Квиток потрібно було брати аж на січень. Я тоді подумала, чому б ні. Тим більше, що там тепло, здається, було б класно серед зими потрапити в літо. За тиждень вирішили брати квитки. Був вибір брати квитки на 5 днів, на 7 і на 11. От ми подумали, що Португалія велика країна і 11 днів буде якраз,   розповідає мандрівниця. 


Компанія, якою летіли дівчата, це ірландський лоукост Ryanair. Летіли з Варшави, з аеропорту Модлін (Modlin) в місто Порту. В саму Варшаву добиралися з Тернополя автобусом Ecolines.

Є багато бюджетніших варіантів добирання у Варшаву, але оскільки ми переживали, щоб не спізнитися, вибрали цей автобус. До самого аеропорту з Варшави далеко, але можна добрати на автобусі (спеціальні автобуси, що везуть в аеропорт), поїздом, також на таксі. Ми їхали поїздом, що везе до однієї з станцій, а потім зразу можна пересісти на автобус, вартість поїзд+автобус – 19 злотих. Маршрут складали всі разом (нас їхало 3). Створили документ, де записали міста і місця, які треба там відвідати. В список записали: Порту, Брагу, Лісабон, Сінтру, Фаро і Пеніше. Переїзди планували на поїздах та автостопом. Хоча з другим не вийшло, бо взяли з собою валізи, з якими автостопити було б важкувато. Розпланували по днях, скільки і де ми мали бути. Хоча вже походу пішло не зовсім по плану. Оскільки у Фаро ми так і не потрапили. Саме Фаро знаходиться аж на півдні країни, тому нам трохи не вистачило часу, щоб туди дістатись, — каже Марічка.


Мандрівниці розповідають, що маршрут часто досить виснажував. Вставати доводилось о 8-9 ранку і гуляли містами до вечора. У містах переважно гуляли пішки і не користувалися громадським транспортом.

Лише у Лісабоні, Сінтрі та Пеніше нас інколи підвозили знайомі машинами. Зате останні три дні ми вирішили зробити собі відпочинок. Ми тоді були в Пеніше. Це дуже маленьке містечко, воно розташоване на півострові і в діаметрі має біля 4 км. Зате там дуже красиві скелі. Тож ми ходили туди кожного дня, сідали і просто насолоджувалися заходом сонця на океані.

Що необхідно взяти з собою

Перед тим як їхати, передивилися прогнози погоди. Від цього і відштовхувалися. Взяли одяг відповідно до +10˚С і більше. Ну і стандартний набір – додаткова пара взуття, речі особистої гігієни, косметику (об’єм рідин – до 100 мл). Португалія – це субтропіки, тому більшість дощів там випадає взимку – взяли з собою куртки-дощовики. Також літак не можна брати з собою металевих предметів, тому чітко подивились, щоб не взяли чогось такого.

Я б радила, по можливості, взяти з собою максимум їжі з дому. Наприклад, ми брали гречку і вівсянку, супи в брикетах, цукерки, чай. Головне, щоб усе було запаковане. Це все зайняло небагато місця, зате ми зекономили на харчуванні. Також варто взяти з собою копії паспортів і вже готові фото на документи. Це спростить роботу, якби раптом ваші документи загубились чи їх вкрали. Страховка. Її ніде не перевіряли, але мати варто.

Переважно ми жили на каучсерфінгу, тому брали з собою листівки та магнітики для наших хостів. Знадобилось все, окрім копій документів. Але це скоріше плюс, ніж мінус.


Гроші

За всю поїздку я витратила 250 євро, 26 злотих і 900 грн.

250 включає: квитки на літак туди і назад (65 євро), проживання в хостелі у Порту (24 євро за три ночі), квитки на поїзди до міст, квитки у музеї та океанаріум, продукти харчування, шопінг та сувеніри.

26 злотих – поїзд до аеропорту (19 зл), проїзд в автобусі у Варшаві (7 зл).

900 грн – автобус до Варшави (600 грн), автобус з Варшави в Тернопіль (300 грн).

Насправді, ми думали, що вийде дещо більша сума. Нам постійно казали, що 300 євро це мінімум. Але вклалися в 250 євро.


Проживання

У Порту ми були три ночі. Перші дві ночі ми ночували у хостелі «Монте Сінай». Умови досить зручні, ми мали свою кімнату на 3 чоловік. Правда дещо холодно, бо у Португалії немає як такого централізованого опалення. Був ще один мінус – відсутність кухні, був лише електричний чайник. Тут нам і знадобилась гречка, яку попросту запарювали звечора. Також один адміністратор не розмовляв англійською, тому довелося використовувати перекладач.

Останню ніч у Порто ми ночували у хоста з каучсерфінгу – Тувіля. Сам він француз, але переїхав у Порту, щоб серфити. Він живе разом зі своїм другом і працює фрілансером. Ми перезнайомились, дуже довго розповідали йому про Україну, а він нам про місця, які варто побачити у Португалії. Ввечері також приготували для них нашу традиційну страву – борщ.

Місто Брага знаходиться поруч Порту, то ми поїхали туди поїздом на один день.

З Порту ми їхали у Лісабон. Там також були три ночі. Ночували у хоста з каучферфінгу – Нуно. Він розповів нам, що квартиру, у якій ми ночували, влітку здає на Airbnb. Нуно виявився дуже цікавою людиною, він відвідав більше 50 країн світу і цього року хоче приїхати в Україну. Тож ми навіть допомогли йому скласти маршрут. Ну і традиційно приготували борщ.

Після Лісабону – місто Сінтра і крайня західна точка Євразії – мис Рока. Нас туди відвіз на машині знайомий – Андрій. Сам він з України, займається туристичною діяльністю у Лісабоні, а також він член Спілки української молоді (СУМ) у Португалії. У Сінтрі ми ночували у родини – моєї тітки.

Після Сінтри ми мали їхати у Фаро. Але змінили свої плани і поїхали автобусом у Пеніше. Там ми також ночували у хоста з каучсерфінгу – Флавіо. І тут ми були настільки зворушені, що важко передати словами: його будинок був за 10 км від міста – він кожного разу відвозив нас в центр своєю машиною. І по традиції, ми приготували для нього борщ, а також деруни.

Останню ніч ми знову ж таки ночували у Порту у хостелі. До слова, ночувати на каучсерфінгу часом дуже втомлююче заняття. Ми постійно говорили з хостами до 2-3 ночі. Тож порада – першу і останню ніч в країні варто провести в хостелі, щоб хоч трішки відпочити і відіспатися.


Харчування

Найкращий варіант – дешеві маленькі ресторанчики (а таких у Португалії на кожному кроці), а також кухня у супермаркетах.

Наприклад, Pingo Doce – один із найдешевших супермаркетів у Португалії. Там ми закупляли продукти на вечерю і сніданок, яку готували самі, а також часом брали суп (вартість 1 євро) у цьому ж супермаркеті. Зазвичай, щоб приготувати борщ для наших хостів і заодно для нас, нам йшло біля 5 євро на трьох.

Також у Португалії досить дешеві морепродукти. Тунець – невід’ємна частина нашого щоденного раціону. Ну і різноманітні консерви – фасоля, кукурудза, ін.

Португалії для нас – це країна дуже смачних десертів. Будучи там, обов’язково варто спробувати традиційне тістечко Паштел-де-ната(Pastel de nata), кейжадаш (queijadas), трасейруш.

   


Що варто подивитися

Порту – Понте-де-Дона-Марія-Піа - залізничний міст через головну артерію Порту, річку Дору, проект моста розробив сам Гюстав Ейфель; старе місто - пішохідна вулиця de Santa Catarina, міська ратуша Порту (Câmara Municipal do Porto), площа Свободи, католицька церква Клерігуш (Clérigos) та її дзвіниця (Torre dos Clérigos); Livraria Lello & Irmão –  найстаріша книжкова крамничка в усій Португалії, занесена до трійки найкращих книжкових крамниць у світі; Собор Se do Porto; вечір найкраще провести на набережній у мальовничому районі Рібейра.

Брага – одне з найстаріших християнських міст у світі. Основна визначна пам'ятка тут пов'язана з релігією, це Бом Ісус ду Монте, знаходиться за межами міста, на горі. А в самому місті є невеликий, гарний старий центр. Найкрасивіше місце - це площа Республіки.

Лісабон – океанаріум, вежа Белем, Базиліка-да-Ештлера, Собор Се або Марія Майор-де-Лісабон, площа Россіо, міст 25 квітня (Ponte 25 de Abril),  Ріа Аугушта - центральна вулиця Лісабону, яка тягнеться від площі Росіо до площі Комерції; сама площа Комерції і ворота в Європу, у центрі площі височить кінна статуя короля-реформатора Жозе I; монастир Жеронімуш – для мене, найбільш вражаюча архітектурна споруда столиці.

Сінтра – крайня західна точка Євразії – мис Рока (Cabo da Roca), Прекрасний палац Пена (напевно, найкращий палац, який я бачила у Португалії), Садиба Кінта-да-Рігалейра, Палацовий комплекс Келуш, Замок маврів, Старе частина міста Сінтра – Вілла, палац і парк Монсеррат

Пеніше –  маленьке затишне місто, де варто спробувати навчитися серфити, помилуватися стрімкими скелями на березі океану, насолоджуватися заходом сонця. Також варто заїхати в Балеал (4 км від Пеніше). Також варто відвідати центр міста Пеніше, щоб побачити стародавні церкви і форт, побудований в XVI і XVII ст., а також два маяки.

Привезли з собою назад – яскраві враження, міні-сувеніри – магнітики і відкритки і навіть тістечка Пештел-де-ната.

фото: Марічка Насипана.





Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також