В обіймах Морфея. 6 правил здорового сну

 Майже у половини з нас (45%) немає здорового сну - така медична статистика. Як впоратися з цією проблемою і вберегти свій організм від різних недуг, які тягне за собою безсоння?

Кому не спиться?

Складніше за всіх доводиться тим з нас, хто змушений працювати в нічну зміну. У працівників транспорту, сфери обслуговування, харчової промисловості, медпрацівників, працівників МНС, телебачення, радіо, фрілансерів і веб-дизайнерів голова після такої роботи буквально йде обертом. Непросто відновити природні біоритми і тим людям, чия робота пов'язана з регулярною зміною часових поясів, - бізнесменам, політикам, дипломатам, пілотам, стюардес, спортсменам.

Тут до порушень сну часто додаються ще й підвищена нервозність, головні болі, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Жителям мегаполісів заснути раніше непросто: цілодобово не замовкають різні шуми, не йде «спати» штучне освітлення - нічний спосіб життя стає мало не нормою. Тому з року в рік безсоння, або інсомнія, як його називають лікарі, молодіє.

Але більше за інших страждають люди середнього віку, в 35-40 хочеться взяти від життя все, що можливо. Однак мало хто в цьому віці думає про те, що найбільший подарунок - здоров'я і, зокрема, здоровий сон. Є, безумовно, відверто хворобливі стани, які вимагають втручання фахівців. Але найчастіше досить лише самодисципліни або незначного медичного коригування.


Допоможіть собі самі

Про культуру сну необхідно знати з дитинства. Але чи стане дитина укладатися в 9 вечора, якщо батьки в цей час тільки починають вечерю і у них, як то кажуть, сну ні в одному оці? Тому батьки власним прикладом повинні навчити дітей правилам здорового сну.

Підготовка до сну. Перед сном краще забути про денну суєту, заворушення і переживання. Не дарма кажуть - ранок вечора мудріший. Не варто напружувати голову ні читанням, ні переглядом телепередач, ні інтенсивними фізичними навантаженнями.

Пожалійте шлунок. Переповнений шлунок - сну не товариш. Не варто перед відходом до сну пити каву, алкоголь, курити чи вживати продукти, що мають сечогінні властивості.

Релакс. Набагато швидше Морфей візьме в свої обійми тих, хто перед сном прийняв теплу ванну, зробив дихальну гімнастику, масаж або послухав тиху спокійну музику.

Користь фізкультури. Фізичні навантаження - відмінний антистрес. Але найкраще займатися фізкультурою або ходити на прогулянки з 17 до 20 годин. Однак за 2 години до сну заняття необхідно припинити.

Комфортний сон. Таким він буде, якщо ви подбаєте про те, щоб вашим індивідуальним вимогам відповідали ліжко, матрац, подушка, температура повітря в спальні, рівень шуму і освітленості (вночі сон порушити може навіть слабке світло).

Дотримуйтеся режиму. Ви допоможете здоровому сну, якщо будете лягати і вставати в один і той же час, причому у вихідні теж. Мрія відіспатися в ці дні нехай краще залишається мрією, тому що «відсипання» не тільки не допоможе, але навіть може нашкодити організму. У дні відпочинку час підйому і відходу до сну не повинний різнитися з аналогічним в робочі дні більше ніж на 2 години. Після пробудження в ліжку краще не валятися понад чверть години, а денний сон краще звести до мінімуму.

Якщо навіть ці поради не допомагають вам відпочити уві сні чи навіть заснути, рекомендуємо звернутись у медичний центр «Оксфорд Медікал Тернопіль». Саме тут приймає досвідчений лікар-невролог-рефлексотерапевт, який допоможе подолати проблеми із сном.

Все, що для цього потрібно зробити, це всього лиш зателефонувати за номером (068) 752 52 52 чи (0352) 52 52 52 та записатись на прийом до лікаря. І нехай ваш сон буде здоровим!

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також