У Тернополі показали, як можна реставрувати відомий палац графа Бадені. Фото

Проект реконструкції графського палацу Бадені презентували у Тернополі. У майбутньому в приміщенні можуть з'явитись елітні готельні номери для туристів, приміщення для проведення конференцій та виставок, а також сам палац може стати туристичним центром громади. 

Нагадаємо, що історична споруда знаходиться у селищі Коропець. Зараз пам'ятку намагаються повернути до життя, оскільки палац перебуває у аварійному стані. 

— Палац знаходився на балансі Коропецького ліцею-інтернату. Ще раніше це була адміністративна будівля. Оскільки будинок використовувався, то це дало змогу зберегти його. Проте, купу років у палаці не проводилось жодних реставраційних робіт, лише поточні. Це призвело до того, що будівля почала руйнуватись. У 2000-х роках технічний стан палацу у деяких місцях став настільки поганим, що об'єкт закрили. Тоді ж провели ремонт даху, але цей ремонт був зроблений неякісно. Це прискорило руйнування споруди,  розповів автор проекту реконструкції Юрій Вербовецький.

Рятувати палац взялись у 2014 році. З обласного бюджету виділили кошти на проведення робіт з відновлення частини даху над входом. У 2016-2017 роках були проведені роботи по реставрації покрівлі та декоративних елементів центрального купола. Після цього розробили проектно-кошторисну документацію на реставрацію палацу. 

Згідно проекту реконструкції планують відновити будівлю палацу, інтер'єри кімнат та парк.

— Згідно наших досліджень і тих фотографій, які нам вдалось знайти, то можемо сказати, що перший поверх палацу був представницького рівня. Там були дуже дорогі і пишні інтер'єри. У кожному приміщенні присутня неповторна ліпнина, декоративні елементи і також в деяких місцях збереглась оригінальна підлога, яку робили спеціально для цього палацу. Ми плануємо це все реставрувати та відновити. На другому поверсі ми плануємо зробити кілька готельних номерів та конференц-зал,  — каже Юрій Вербовецький.


Згідно підрахунків Юрія Вербовецького загальна вартість реалізації даного об'єкту — 99 мільйонів гривень. З цієї суми на реставрацію палацу потрібно близько 19 мільйонів. Повністю відновити перший поверх будівлі можна за 17 мільйонів. Відтворення парку потягне на 20 мільйонів, пристосування приміщень палацу  8 мільйонів. 

В облраді кажуть, що готові надати палац в оренду інвестору, який зможе вкласти кошти у відновлення об'єкту. У березні проект реконструкції буде представлено у польському Жешові під час представлення потенціалу Тернопільщини. 

фото з презентації архітектурної майстерні Юрія Вербовецького.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також