Підтягувались та піднімали штангу: герої з інвалідністю зробили те, що не можуть інші. Фото

"Атовці", що отримали травми на війні, а також цивільні люди з інвалідністю, взяли участь змаганнях з кросфіту «Ігри Героїв», що відбулись в Тернополі. Спортсмени відтискались від підлоги, з інвалідним візком лазили по канату, піднімали штангу та гирі. За змаганнями спостерігали десятки тернополян.
 
Учасниками стали 15 спортсменів з інвалідністю: більшість з них отримали травми у зоні АТО. 
 
Спортсмен Олександр Федосів каже, що «Ігри Героїв» зміцнюють дух. Чоловік лишився без ноги  через міно-вибухову травму в 2015 році. Займається кросфітом близько року, це допомагає йому тримати себе у формі. 
 
— Я теж був у депресії, нічого не потрібно було в житті, згодом почав адаптуватись, переїхав з Одеси до Харкова, мені допомогли, тепер все добре, — говорить Олександр Федосів.
 
Ідея змагань «Ігри Героїв» зародилась у волонтера Євгена Коваля в 2016 році, коли він побачив по телевізору змагання адаптивних атлетів. Тоді участь у них брали лише атовці, які травмувались на війні. Згодом змагання стали всеукраїнськими, а потім вийшли на міжнародний рівень. Окрім того, до учасників-атовців долучились і цивільні люди з інвалідністю. Ідея Євгену Ковалю прийшла, коли він побачив по телевізору американські змагання адаптивних атлетів. 

 
Спеціально на змагання приїхав актор, який зіграв одну з головних ролей у фільмі «Кіборги» Роман Ясіновський. Завітав на запрошення свого однокласника, одного з організаторів змагань Володимира Розумяка.

— Треба подивитись на цих людей, що вони мають фізичні вади, але яка в них душа і що вони можуть зробити з тими фізичними вадами. Це приклад того, що нам, здоровим людям, треба менше скиглити, щоб дойти до якоїсь цілі. Це для мене честь взагалі бути присутнім на цих змаганнях, — сказав він. 
 
Ігри героїв показують приклад, коли людина отримала травму, і після неї не зламалась. Учасники своїм прикладом показують, що життя продовжується, життя іде, і можна дальше боротись. Можна далі вселяти в людей дух воїна. Люди, які беруть участь в змаганнях, двічі герої. Перший раз вони показали приклад, коли пішли захищати країну, а другий раз, коли своїм прикладом показують непереможний дух воїна, — зазначив Володимир Розумяк.

Фото: Влад Кравчук


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також