У селі на Тернопільщині з'явилась перша сучасна обсерваторія. Фото

Першу сільську обсерваторію готують до відкриття у Байковецькій громаді біля Лозовецької школи. Будівлю поки будують і офіційно відкриють навесні. Тоді ж в селі планують провести великий астрономічний фестиваль.

В обсерваторії буде розміщений потужний телескоп з автонаведенням та сучасною комп'ютерною технікою. Обладнання школа отримала завдяки співпраці з програмою USAID DOBRE.

Зокрема, громада на відкриття обсерваторії виділила понад 90 тисяч гривень, а програма USAID DOBRE підтримала проект коштами у розмірі 120 тисяч гривень. Своїми силами допомагали і представники громади, школярі та місцеві жителі. 

— Обсерваторія   це можливість за допомогою технічних та програмних засобів для жителів громади і дітей побачити і сфотографувати різні об'єкти в космосі. На базі обсерваторії проводитимуться заняття астрономічних гуртків, науково-дослідна робота, семінари, зустрічі для всіх бажаючих,  розповів вчитель фізики та астрономії Лозовецької опорної школи Михайло Шемеля.

Як розповідає ідейник проекту і астроном-любитель Сергій Вербицький, завдяки обсерваторії діти зможуть побачити, як виглядає комета, астероїди та планети.

 Дитина у телескопі побачить не лише якусь пляму, а може розгледіти хмари на Юпітері, на Сатурні може побачити шторми та сфотографувати це власноруч,  каже Сергій Вербицький. 

Відвідати обсерваторію зможуть і туристи та всі бажаючі. Для цього потрібно наперед звернутись до керівництва школи і домовитись про приїзд. 

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) - це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.




Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також