Шокуючі кадри із психдиспансерів на Тернопільщині: знущання, побиття, холод та галоперидол

Журналісти ТСН у проекті "Секретні матеріали" вже вкотре порушили тему психоневрологічних диспансерів. Цього разу вони без попередження приїхали на Тернопільщину. Побачене тут шокувало всю країну.

Уповноваженй Верховної Ради з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко разом із журналістами відвідали Теребовлянський психоневрологічний диспансер. Там перебуває близько 150 жінок. Температура у кімнатах-палатах не вища 14 градусів, при тому, що диспансер має власну котельню.

Бабуся Люба, яка перебуває у цьому закладі вже багато років, розповіла, що хворих катують. Є спеціальна каральна кімната на 4-ому поверсі, де їх закривають і тримають без їжі. До слова, такі кімнати у психдиспансерах призначені для хворих, у яких стаються загострення, щоб їх тимчасово ізолювати від інших.

За неофіційними даними, 30% людей, які перебувають у таких закладах  це адекватні люди. Проте родичі здають їх, щоб привласнити собі їх квартири та інше майно. Зафіксовані випадки, коли родина перераховувала адміністрації інтернату захмарні суми, щоб отримати довідку про смерть людини.

Олександр із Бережанського психоневрологічного диспансеру розповідає, що хворих б'ють і дають їм психотропні препарати.

Галоперидол  це той психотропний препарат, який суворо заборонений у Європі, а за часів Другої світової війни німці катували ним євреїв. У наших психдиспансерах  це лікарський засіб, від якого з людиною кояться страшні речі: судоми, крики, галюцинації, посиніння губ, набряк мозку, ураження шкіри та ін.

Хворі, які потрапляють в інтернати, вже не мають шнсів на вихід. Лікарі знущаються над ними. 

Хворих миють поливаючи холоною водою.

До слова, у Монастирському психоневрологічному закладі перебувало 70 жінок, які протягом 3-ох років не виходили на вулицю. 

За такі дії українським законодавством передбачена відповідальність, адже це 127 стаття  катування. Проте її завжди перекваліфіковують у 375 ст.  перевищення службових обов'язків.

Відповідно, ніхто за такі дії не відповідає. 

Аж нещодавно директорка Сумського психоневрологічного інтернату постала перед судом, адже у січні 2017 року там померло 5 людей через пневмонію, яку не лікували. Це, фактично, єдиний випадок притягнення до відповідальності за нелюдське поводження із хворими. Жінці загрожує до 8 років позбавлення волі.



Ольга Фірман

Опис відсутній


Читайте також