Маленькі тернополяни освоювали та вигадували ІТ-технології у воркшопі за книгою Лінди Люкас

Освоєння комп’ютерних технологій для дітей проходило в рамках акції #дитячасубота у тернопільському осередку мережі книгарень «Книгарня Є». За допомогою ножиць, скотчу, клею та паперу малеча, що завітала зі своїми мамами на безкоштовний захід створювали свій перший комп’ютер.

Із кольорових буклетів, хлопчики і дівчатка вирізали  головні компоненти комп’ютера, вивчали їхнє значення та вставляли в необхідні місця. Крім цього юні програмісти самостійно встановлювали (вклеювали) різноманітні програми та файли, при цьому оцінюючи, чи не нанесуть вони в собі загрози.

Освоєння дітьми ІТ-технологій в доступній, ігровій формі – є основною ідеєю Міжнародного Освітньо-Технологічного майданчика KID’IT. Про це розповіла Наталія Ткачук – авторка українського перекладу всесвітньо відомої книги.

«Я вже 10 років працюю в ІТ і ідея перекласти цю книгу з’явилась тоді коли я захотіла пояснити своєму 6-річному синові мову програмування. В сучасному суспільстві уміння використовувати комп’ютер, як інструмент для вирішення своїх задач – це базовий навик, який повинен знати кожен. Професії майбутнього  так чи інакше будуть пов’язані з ІТ. Тому вже з малечку людина повинна вміти адаптувати комп’ютер під себе. За допомогою подібних воркшопів та завдань описаних в книзі ми перетворюємо дітей з пасивних споживачів технологій на активних творців.»

Головна героїня книги «Пригоди у країні програмування» допитлива дівчинка Рубі, яка любить фантазувати та знаходить кілька варіантів рішення однієї проблеми. Виконувати завдання їй допомагають її друзі: роботи, пінгвіни та інші персонажі. Дорослий читач за головними героями може бачити реальні технології: зелений робот це Андроїд, кумедний пінгвінчик – Лінукс, хитра лисичка – це браузер FireFox, і сама дівчинка Рубі – це особлива та найрозповсюдженіша мова програмування у світі.

Дітлахи присутні на заході отримали величезне задоволення створюючи власний комп’ютер. А з якою гордістю вони показувати власне творіння своїм мамам – це потрібно було бачити! Освоєння мови програмування скоро стане таким же необхідним навиком для кожного, як вміння читати і писати. До того ж під час подібних занять в дітей розвивається координація рук і очей, приходить усвідомлення зв’язку між причиною і наслідком, розвивається креативність та критичне мислення, з’являється більше ідей для роботи з комп’ютером.

Марія Домська координатор дитячих зустрічей в «Книгарні Є» розповіла, що і надалі буде намагатись влаштовувати подібні цікаві зустрічі для дітей.

 «За освітою я педагог, і знаю, що діти сильно завантажені шкільною програмою. Організовуючи подібні зустрічі я хотіла створити майданчик де малеча могла б відпочити, погратись і одночасно дізнатись, щось нове, корисне і цікаве. Сьогодні діти були дуже активними, було помітно, що вони хочуть ділитись своїми здобутками і пропонувати свої ідеї. Крім цього, завдяки таким заходам Тернополем починають цікавитись відомі автори, які виявляють бажання завітати до нас в гості»

«Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED».

Олександр НАЗАРЕЦЬ


 



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також