Боєць з Тернополя став прототипом героя фільму "Кіборги"

До всеукраїнської прем’єри фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва, яка відбудеться 7 грудня, до Дня збройних сил України, tsn.ua презентував спецпроект про чотирьох захисників Донецького аеропорту, які стали прототипами героїв стрічки. Один із них  боєць з Тернополя Андрій Шараскін з позивним «Богема».

Головні герої фільму – це збірні образи, списані з реальних «кіборгів». Серед них є представники Збройних сил та добровольчого підрозділу, юний патріот і дорослий боєць, що не всидів на дивані перед телевізором. 

Одним з прототипів став військовий Кирило Недря з позивним «Доцент». До початку війни він отримав звання кандидата історичних наук Дніпровського державного університету внутрішніх справ.  Брав участь в одному з найтяжчих боїв у Донецькому аеропорту 28 вересня 2014 року.

«Донецький аеропорт – це колиска боротьби, але для когось він став домовиною. Там життя і смерть сприймаються по-іншому: це або вбиває тебе, або робить сильнішим. Я переконаний, що в більш українському місці, де відчувалася б наша держава, мені не доводилося бувати», - розповідає Кирило. 

Ще одним героєм став «кіборг» Андрій Шараскін з позивним «Богема». За рік до війни разом з іншими акторами він створив мережу дитячих театральних шкіл у Львові й Тернополі. На війні став командиром бойової роти, яка базувалася під Донецьким аеропортом.

«Розуміння того, що ми творимо історію щодня, не давало нам права перекладати відповідальність на когось іншого, тому що кожен день важливий», - згадує Андрій Шараскін. 

Євгеній Жуков з позивним «Маршал» був начальником Департаменту патрульної поліції Національної поліції України. На війну прийшов 2014 року і брав участь у протистоянні у Слов’янську, командир окремої розвідувальної десантної роти 79 ОАЕМБр.

«На таких серйозних завданнях, як Донецький аеропорт, мають місце гумор та жарти. Якщо ти, як керівник, сидиш і розповідаєш усім, що нас вб’ють, починаєш згадувати про політиків, то час їхати додому. Навіть коли я розумів, що буде дуже складно в бою, завжди намагався  жартувати», - коментує військовий.

Заключною історією є згадки від Євгенія Межвікіна з позивним «Адам», який народився в Росії. Євгеній - майор Збройних сил України, заступник командира 1-ї окремої танкової бригади, герой України.

«Війна показала, хто якою людиною є. Головна проблема, що про справжніх патріотів згадують лише тоді, коли країна стоїть на межі», - говорить військовий.

Нагадаємо, прем’єра фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва відбудеться 7 грудня, до Дня збройних сил України, у всіх кінотеатрах країни. З кожного придбаногоквитка 5 гривень буде перераховано до фонду "Повернись живим" на допомогу сім'ям загиблих "кіборгів". Після виходу стрічки на великі екрани, її показ запланований на телеканалі «1+1». 

Довідка: фільм «Кіборги» - повнометражна стрічка режисера Ахтема Сеітаблаєва про українських військових, які 242 дні захищали Донецький аеропорт під час напружених боїв 2014 року.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також