Льодовики, гейзери та водоспади, — тревел-блогери у Тернополі розповіли про неймовірну подорож в Ісландію

Два тижні мандрували Ісландією тревел-блогери Христина Присяжна та Антон Прохоров. Мандрівники кажуть, що країна вразила своєю красою, проте й випробувала мінливою погодою. Загалом вся поїздка на двох обійшлась у 655 євро.

 Часто кажуть, що мандрівка в Ісландію не може вийти бюджетною і на це треба витратити більше 2000 євро, проте це не зовсім так. На власному прикладі ми показали, що Ісландія доступна і для бюджетних туристів. Тим більше зараз, коли є безвізовий режим,  розповів Антон. 

У Ісландію тернополянка Христина та Антон дістались літаком з Вроцлава. До польського міста добирались потягами. Квитки на літак обійшлись у 4120 грн в два боки (літак Вроцлав - Рейк’явік - Вроцлав). Купували їх за місяць до мандрівки.

— У Ісландії туристичний сезон починається в липні-серпні. Це той період, коли в країні більш-менш чудові умови для мандрівки, багато сонячних днів, менше дощу та комфортні умови для пішої подорожі, проте це саме той період, коли у Ісландію з'їжджаються купи туристів і тому ціни на ті чи інші послуги можуть бути вищими. Також на цей час можуть бути дорожчими і квитки на літак. Тому потрібно постійно слідкувати за знижками та акціями на квитки,  розповідає Христина. 

Ісландія немає залізничного сполучення. Найпопулярніший транспорт  авто. Подорожувати країною також зручніше на власній або орендованій машині. Взяти авто на прокат коштує від 35 євро на добу. Джип з водієм обійдеться в 2000 євро. 

Країною можна мандрувати й на автобусах, які курсують двічі на добу, проте це теж обійдеться дорого. Лише з аеропорту, який розташовується за 48 кілометрів від столиці, проїзд автобусом обійдеться у 35 євро.

Найкращий варіант для бюджетних туристів — автостоп.

 Автостоп в Ісландії дуже добре розвинений. Найбільший час очікування у нас склав десь три години, але це було таке глухе місце, де нечасто їздять машини. В основному ж водії в Ісландії охоче підбирають туристів. Середній час очікування  10-15 хв. Місцеві жителі настільки лояльні до туристів, що навіть підвозять туди, куди вони не збирались їхати. Таким чином ісландці хочуть показати свою гостинність. Також водії не зважають і на те, що ти можеш сісти у машину в мокрому від дощу одязі чи у брудному взутті,  каже Антон.

Географія мандрівників різна: США, Канада, Австралія, багато подорожуючих з Азії, зустрічаються українці. Усі їдуть дивитись на льодовики, водоспади, гейзери, покупатись у термальних джерелах. 

Ночували Христина та Андрій у наметі біля кемпінгів, де є душ, кухня, питна вода, розетки. Також від кемпінгів стартують рейсові автобуси. Вартість ночівлі  12-15 євро (оплата з людини). У кемпінгу можна знайти й купу безкоштовної їжі, яку залишають інші туристи, які повертаються додому і не бажають забирати це з собою. Сміття на кемпінгах та й у самій Ісландії сортують і переробляють тому в країні немає сміттєзвалищ.  

 Ісландія по населенню трохи переганяє Тернопіль. На острові живе десь близько 325 тисяч жителів. При чому 70% людей живе у столиці. Оскільки країна приймає мільйони туристів щороку, то тут для них є повністю уся розвинена інфраструктура. Більшість місцевого населення  протестанти, проте як кажуть самі ісландці  вони вірують у інновації, новітні технології та у себе, тому країна зараз активно розвивається. Також цікавим є і те, як швидко у країні приймають закони. Розкажемо реальний приклад про рятувальників. Колись рятувальна служба була безкоштовною, але зараз вона стала платною. Все через туристів, які одного разу пішли в гори й заблукали. Рятувальники забрали їх звідти на гелікоптері і доставили у безпечне місце. На другий день та ж група туристів знову заблукала у тому ж місці і знову викликала рятувальників. Через день парламент зібрався і прийняв рішення, що рятувальна служба у країні має бути платною,  кажуть мандрівники.


Восьмий день мандрівки Христина та Антон провели в столиці країни   Рейк'явіку. Кажуть, що місто здивувало пустими та безлюдними вулицями. 

 Це було місто без людей. Можливо, така безлюдність властива ісландським містам, та для нас вона незвична. Поза центральним кварталом людей одиниці. Спробували відомого місцевого йогурту Skyr. Смак, дійсно, інакший, ніж в наших. Можемо радити чорничний. Канадський швепс - так собі:) В місцевих пабах щодня з 16:00 до 19:00 - Happy Hour. Що означає "Два пива за ціною одного". Місцевий лагер Viking - добрий. Його ціна 9 євро за півлітра. Тобто, навіть з щасливою годиною це 135 грн за кухоль. Наступного разу візьмемо темне. Воно тут міцне, тому варто бути обережним. Атмосфера в пабі спокійна і затишна. Приглушене освітлення. Класичний рок в колонках не перекрикує і не напрягає. Можна спілкуватись, не підвищуючи голос. Підбір музики пречудовий. Йти з закладу ані трохи не хочеться,  кажуть мандрівники. 

Обов'язково у Ісландії радять відвідати лагуну айсбергів. Від кількості фантастичних пейзажів там розбігаються очі. Проте, як розповіла Христина, з іншого ракурсу це і моторошне місце.

 Коли ми їхали у мандрівку, то мріяли побачити, як відколюються крижані брили і падають у воду. Думали, що це рідкісне явище, проте нам вдалось побачити цей процес на власні очі. Так, це дійсно заворожує, проте потім стає страшно. Лід постійно тріщить, відколюється і падає у воду. Таким чином тільки тут у Ісландії ти можеш на власні очі побачити, як швидко нагрівається наша планета і як це відображається на екології. Також цікаво, що раніше в Ісландії було безліч лісів. Проте, дерева масово вирубували і зараз там зустрічаються лише карликові берези. Надміру інтенсивний випас овець призвів до ерозії та втрати верхнього шару ґрунту. Багато ферм закинуто, три чверті території Ісландії страждають від ерозії ґрунту, з них одна шоста вже є непридатною для використання. Влада країни постійно працює над тим, щоб відновити колишню природу острова, але поки їм це вдається досить важко,  ділиться враженнями мандрівниця. 

Більше про мандри тернополянки та киянина можна прочитати на їх особистому порталі. Також там є вся інформація про спорядження, яке вони брали з собою  в подорож: Одяг і взуття для Ісландії. Висновки після мандрівки.

фото: Про Походи.


Бюджет мандрівки: 

1762 грн - потяг Київ - Пшемисль - Київ, 1503 грн - потяг Пшемисль - Вроцлав - Пшемисль, 4120 грн - літак Вроцлав - Рейк’явік - Вроцлав, 3260 грн - багаж WizzAir

Місцеві витрати, Україна: 

150 грн - таксі на вокзал

Польща: 

1473 грн - готель, 67 грн - Пепсі, 45 грн - автобус в аеропорт 

Ісландія:

959 грн - кемпінг в Рейк’явіку (3800 крон), 1000 грн - кемпінг Ландманалаугар (4000 крон), 959 грн - кемпінг в Рейк’явіку (3800 крон), 348 грн - прання і сушка речей в кемпінгу Рейк’явіка (1400 крон), 125 грн - йогурт Skyr і 0,5л Швепс в магазині Bonus в Рейк’явіку (500 крон), 294 грн - пиво 2 бокали в Happy Hours (1200 крон), 740 грн - кемпінг в селищі Вік (3000 крон), 148 грн - парковка в Скафтафелі (600 крон, заплатили за Джил і Томаша в якості невеликого “дякую”), 959 грн - кемпінг в Рейк’явіку (3800 крон), 83 грн - вода в аеропорту Кефлавік (можна було не брати, є питна вода безкоштовна, потрібно мати ємність).

Польща:

47 грн - нічний автобус з аеропорту до вокзалу, 73 грн - чай в потязі, 105 грн - перекус і пепсі в магазині Biedronka.

Україна:

190 грн - таксі з вокзалу. Їжа: 800 грн - бутерброди і напої в дорогу, снікерси, згущенка і приправи з собою, 755 грн - Їдло , 700 грн - Happy Elk 

= 20665 грн або 655 євро на двох на 17 днів мандрівки. 





Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також