Багатоповерхівки без газу – в Тернополі можуть будувати житло без традиційного опалення

У світі опалення  за звичною схемою «газ-вода-батареї» втрачає популярність, адже в прогресивних країнах такий спосіб вже давно визнали неефективним. На зміну старій системі прийшов спосіб опалення будинку за допомогою електричної енергії. Існує декілька варіантів обігріву помешкання за прогресивною та новою схемою. Детальніше про електроопалення, варіанти його облаштування та будівництво житла без газу в Тернополі розповів директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла.

Електроенергія є одним з кращих досягнень технічного прогресу. Її передача по електричних мережах відбувається на будь-якій відстані і з мінімальними витратами.

- Варто почати з того, що газ є імпортним, а електрика у нас власна, державна. Прогресивні країни орієнтуються на експлуатацію своїх ресурсів. Електричне опалення не потребує тривалого часу, щоб нагріти квартиру. Як все відбувається при експлуатації традиційного газового опалення: ви запускаєте котел, котел гріє воду, а вода гріє повітря. Для того, щоб нагріти хату до комфортної температури, потрібно близько 6 годин. Якщо використати іншу схему – пряму подачу теплого повітря в кімнату або інфрачервоний промінь – для обігріву буде достатньо близько 15-ти хвилин, - говорить спеціаліст.

Монтування нових і реконструкція вже існуючих електричних мереж в індивідуальних будинках вимагає набагато менших витрат, ніж проведення нових або ремонт і реконструкція наявних в експлуатації систем водяного опалення, підключених до котелень, де спалюють тверде або рідке паливо.

Порівняння водяного та електричного опалення показує, що собівартість установки «з нуля» водяного вийде дорожче. Експлуатаційні витрати, витрати на паливо, не високий ККД традиційного рідинного опалення, роблять електроопалення будинку ще кращим.

Основні способи електричного опалення – це інфрачервоний обігрів, пряма подача теплого повітря та теплові насоси. Детальніше про них ми розкажемо трохи пізніше.

За словами Андрія Матли, його компанія давно розглядає варіант побудови багатоповерхівки без газу, однак, будівельник має сумніви чи готові люди перейти на такий спосіб опалення:

- Ми розглядаємо варіант будівництва без газу. Багато людей, які в нас купляють квартири, цікавляться, яка є альтернатива газовому опаленню. Ми думаємо над цим, але невідомо, як це сприймуть люди. Їм важко буде пояснити, як це немає газу в помешканні. Молоді люди набагато більше часу проводять в інтернеті та можуть дізнаватися про якісь нові тенденції. Старше покоління може не зрозуміти цього. Однак, я думаю, що ми наважимося і один такий будинок зробимо.

Найбільшою перевагою електричного опалення є відсутність зайвих комунікацій та мереж.

– Сьогодні цим користується безліч супермаркетів. Ви заходите в приміщення та відчуваєте своєрідну теплову штору – це електричний обігрів повітря. Обігрівач працює як кондиціонер і має дві функції: літом подає охолоджене повітря, а зимою  – тепле, – каже Андрій Матла.

Отож, існує декілька способів облаштувати в своєму житлі електроопалення: звичайна система опалення, в якій застосовується замість газового котла електричний, програмовані конвектори, встановлювані в кожній кімнаті, ну і, звичайно ж, всілякі інфрачервоні і теплі підлоги.

Контакти компанії "Матла" в Тернополі

Центральний офіс:

м. Тернопіль, вул. Лучаківського, 6

тел/факс: 8(0352) 55-29-79

моб. +38 050 981 67 01

e-mail: matla@ukr.net

web: http://www.matla.com.ua





Юлія Швець

Опис відсутній


Читайте також