У Тернополі згадують Віктора Гурняка. Останнє інтерв'ю пластуна

З поминальної панахиди розпочався ранок в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі. Сьогодні місто згадує пластуна, фотокореспондента, волонтера, добровольця батальйону "Айдар" Віктора Гурняка. Хлопець загинув три року тому на Сході країни.

Нагадаємо, що 19 жовтня 2014 року о 10:10 ранку Віктор під обстрілом вивозив поранених в бою за 32-й блокпост на «Бахмутці» в районі смт Фрунзе та села Сміле (Слов'яносербський район) Луганської області. Боєць загинув від мінометного снаряду.

У Віктора залишилась дружина та донька. Поховали героя у Львові на Личаківському кладовищі, поле № 83.

Зазначимо, що згідно указу Президента України Віктор Гурняк нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Також Головна Пластова Булава (світовий провід Пласту) надала Віктору Бронзовий пластовий хрест "За геройський чин" (посмертно) за врятування життя десантникам під час бою за визволення 32 блокпосту у Луганській області.

У 2015 році він був нагороджений відзнакою "Народний Герой України" (посмертно).

Згідно з розпорядженням голови Тернопільської обласної державної адміністрації боєць нагороджений медаллю «За службу Україні» (посмертно).

30 листопада 2014 року Віктор Гурняк став лауреатом «Волонтерської премії» правозахисної ініціативи «Євромайдан SOS» у номінації «Людина світла» (посмертно).

18 серпня 2015 р. рішенням Тернопільської міської ради йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя» (посмертно).

Також у 2015 році на фасаді 27-ї школи у Тернополі Віктору Гурняку відкрили меморіальну дошку.

Частину свого життя Віктор Гурняк присвятив "Пласту". Був заступником з виховної роботи станичного та окружного проводу, керував інформаційною ділянкою в Тернопільському Пласті.

Виховував юнацький гурток «Орли» та був редактором пластового часопису «Цвіт України».

Знявся у кліпі про УПА «Не кажучи нікому» гурту «Тартак» та фільмі «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939—1941». Про творчу діяльність Віктора можна дізнатись з його інтерв'ю. Фотокореспондент, дизайнер, співпрацював із фотоагентством LUFA, інтернет-виданням Insider, іноформагентствами Reuters, УНІАН.

Готував репортажі з зимового Євромайдану, залишив серію знімків з життя «Айдару». Як волонтер займався забезпеченням батальйону «Айдар», а з серпня став воїном-добровольцем у батальйон.

За матеріалами: memorybook.org.ua



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також