"В ногу з часом": Як протягом останніх років у Тернополі змінилися вимоги до будівництва

Час не стоїть на місці, тому все з більшими темпами змінюються вимоги до будівельних норм, з’явилися нові тенденції щодо технологій будівництва та використання матеріалів. Протягом останніх десятків років значно трансформувалися вимоги до характеристик енергозбеження житла та інфраструктури навколо нього.

З початком опалювального сезону в жителів Тернополя з’явилася нова проблема – як оплачувати величезні рахунки за тепло. Однак, не дивлячись на високу ціну, в більшості квартир старого житлового фонду все одно холодно. Тернополянам необхідно самотужки утеплювати своє помешкання. Як правило, роботи по утепленню тягнуть за собою великі фінансові витрати, які дозволити собі може не кожен.

Така ситуація складається через те, що старий житловий фонд вже не відповідає вимогам сьогодення.

- Змінюються вимоги до енергозбереження будівництва та інших характеристик. Потрібно переймати передовий європейський досвід в даній сфері. Ціна на газ постійно зростає. Європейські країни набагато швидше адаптувалися, а ми почали це робити протягом останніх 5-ти років, коли в Польщі працюють над питанням енергоефективності років 20, - розповідає директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла.

За словами експерта, старий житловий фонд можна зробити енергоефективним. Мешканці Тернополя можуть взяти участь в програмі «70 на 30». За її умовами передбачено співфінансування на утеплення будинку, 70% коштів на який дадуть із міського бюджету, а інші 30% повинні надати самі мешканці будинку. Однак, навіть якщо місто готове дати 70% коштів, мешканці не завжди можуть «потягнути» ще 30. Будинків, в яких реалізована ця програма, в  Тернополі дуже мало.

Проблема житла у 1950-1960-х роках вирішувалася зведенням масового однотипного житла. Це були цегляні будинки,  згодом почали будувати панельні. Це будівництво дозволило здешевити проекти тимчасового житла, строк експлуатації якого становив максимум 50 років. Зараз це житло має подерті стіни, старі вікна, проблеми з комунікаціями. На сьогодні стандарти будівництва зовсім інші. Сучасні висотні будівлі зводять з монолітного залізобетону.

- Зараз переважно будинки споруджуються за каркасно-монолітною технологією. Відтак, зовнішні стіни одразу мають хороші характеристики по енергоефективності, адже стіни будують з теплого матеріалу: керамо- або термоблоку, - каже фахівець.

Ще одним дуже важливим чинником є те, що протягом останніх років значно збільшилася кількість транспорту. Люди, які живуть в старих будинках, просто не мають де залишити автомобіль. Транспорт доводиться ставити на тротуарах, газонах та дитячих майданчиках, адже паркувальних місць катастрофічно не вистачає.

- На сьогодні на все населення України зареєстровано більше 9-ти мільйонів одиниць техніки. Старий житловий фонд будувався з розрахунку на іншу кількість. Радикально змінилося за останніх 5 років, - говорить Андрій Матла.

Окрім всіх перелічених вище проблем не варто забувати, що вторинне житло – це стара хата із «старими» проблемами: всі комунікації зношенні, будинок є холодним, витрати на опалення – великі. Для того, щоб це помешкання зробити теплим, енергоефективним та економним потрібно утеплити фасад, облаштувати індивідуальне опалення, змінити вікна на металопластикові, замінити двері. Це все «влетить в копійочку».

Нагадуємо, що житлові комплекси нового зразка у Тернополі споруджує будівельна компанія «Матла». У сучасних новобудовах створюються всі умови для комфортного життя. На території будинків розвинута інфраструктура: аптеки магазини, сфера послуг, сучасні  безпечні дитячі майданчики. Будинки споруджуються за найсучаснішими технологіями з теплих матеріалів. 





Юлія Швець

Опис відсутній


Читайте також