Баштанська ОТГ: як розвивають найбільшу громаду Миколаївщини. Фоторепортаж

Баштанська об'єднана територіальна громада є однією з найбільших громад Миколаївщини. В районі об'єдналось 26 населених пунктів, де проживає понад 22740 осіб. Голова громади  Іван Рубський. Чоловік все життя присвятив розвитку краю, 30 років працював у РДА. 

Центр громади лежить у смт.Баштанка. Містечко зустрічає знаком Єдності та Миру, який встановили одразу після того, як знесли Леніна. Також працює і новий фонтан. Міська рада розташована неподалік. Біля неї висить прапор ЄС та чути бій годинника. 

 Те, як виглядає зараз приміщення міської ради  це наша робота. Коли я сюди прийшов, то тут, уявіть собі, лінолеуму було вісім шарів. Кожен раз, коли змінювався секретар компартії, то змінювався шар лінолеуму. Це все довелось довго і нудно віддирати. Зараз тут створені усі необхідні умови для роботи,  каже Іван Рубський.

Громада пишається підприємствами, які працюють в районі, партнерами з Польщі та успішною молоддю. Встановлюються антивандальні тренажери, будується сучасний басейн. Відновили відділення веслування на байдарках і каное, також планують облаштувати боулінг-клуб. Головна проблема в регіоні  дороги. 

 Наші партнери з Польщі, коли були в нас в гостях, то казали, що у них на початках були ще гірші умови для роботи, чим у нас. Казали, що у нас вже Європа, але єдиний мінус  дороги. Їх, можна сказати, що немає,  зазначив голова ОТГ. 


Найбільший освітній заклад Баштанки — школа №1. Тут навчається 873 школярі та працює 67 педагогів, серед них є і заслужений вчитель України. Школа була експериментальним майданчиком для Національної академії педагогічних наук України по розвитку критичного мислення школярів молодшого шкільного віку.

Навчаються діти у двох корпусах. 8 класів навчається у окремому корпусі, де створені всі умови для навчання, відпочинку, сну та роботи групи продовженого дня. У школі три комп'ютерних класи, дві хімічних лабораторії, три майстерні, три спортивних зали. Є кабінет психолога, стрілецький тир, душеві, роздягальні та один з кращих кабінетів у області для вивчення основ здоров'я,  розповідає директор школи Олександр Бабін.


Баштанська школа №2. Тут навчається більше 490 дітей. Тільки 1-4 класів у школі є дев'ять, а 11-х класів  4. У 2016 році школа отримала Грант у Міжнародному проекті "Молодіжні ініціативи", який був організований Швейцарським бюро співробітництва при підтримці Посольська США в Україні.

 Результатом участі у проекті стало написання учнівського проекту "Де живемо, там порядок наведемо". Який передбачав створення дитячого майданчика на території одного з мікрорайонів міста зусиллями молоді та територіальної громади. В рамках проекту очистили територію від сміття, озеленили мікрорайон, та облаштували дитячий майданчик,  розповідає директор школи Галина Гавва.


Дошкільний навчальний заклад "Віночок" щодня приймає більше 100 діток. Працює у закладі 39 людей, з них 13 вихователів. 

У садочку є шість затишних групових кімнат, велика зала для спортивних, музичних та хореографічних занять. Одним із головних питань є тепло, якому надає велику увагу міська рада Баштанської ОТГ.

Поряд із газовою котельною в 2016 році введена в експлуатацію котельня на твердому паливі, яка побудована за рахунок інвестиційного проекту. Завдяки цьому в холодну зимову пору в закладі було дотримано санітарно-температурний режим. 


Елінг

Відділення веслування на байдарках і каное "Елінг" відкрили ще у 1991 році. Сьогодні у шести групах відділення займається 50 спортсменів. Більшість з них стали чемпіонами району, міста області і світу. Так, Олег Кухарик став чемпіоном Європи, Юлія Колесник  п'ятикратна володарка золотої медалі чемпіонки України.

Баштанщина багата на таланти, вона мала і має, і буде мати прекрасну перспективну молодь. Зараз ми створюємо усі необхідні умови, щоб діти могли без проблем займатись спортом. Приклад цьому є "Елінг". Колишнє приміщення було занедбане, фактично без даху. Тому ми вирішили все відновити. В майбутньому плануємо проводити тут різноманітні змагання та навчати юних спортсменів,  каже голова ОТГ Іван Рубський.


Реабілітаційний центр для пенсіонерів та інвалідів "Калина"

Заклад було відкрито у 2008 році. Ремонт приміщення провели за рахунок коштів місцевого бюджету. У залі є спеціальні спортивні тренажери. За призначенням лікаря спеціаліст здійснює масаж. Також під час прийому можна отримати консультацію досвідченого медичного фахівця. У відділі є і кабінет аромотерапії: панно "Зоряне небо", фонтан, колонна з бульбашками, набір дзеркал, світлова гармата з світлофільтром. 

Працює у центрі і фітобар. Там людям літнього віку пропонують широкий вибір ароматного трав'яного чаю. 


Баштанська гімназія  невеликий за чисельністю учнівський заклад, який відкрили у 2002 році. Очолює гімназію Світлана Гапішко. Колектив складається з 23 педагогів. У 2006 році гімназія потрапила у "Топ 100 шкіл України" в номінації "Школа успіху".

У 2009 році в закладі відкрили басейн, де зараз активно займаються діти різного віку. 

 Також є музей Миру, музей письменника-земляка О.Сизоненка. У 2017 році гімназія перемогла у конкурсі НОК та компанії DOW на кращий екологічний проект серед призерів Всеукраїнських змагань "Олімпійське лелеченя". Результатом цього стало отримання гранту на 5 тисяч доларів та його реалізація — ремонт спортивної зали. 

Також у закладі відкрили басейн.


 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також