В яких умовах працюють медики теребовлянської лікарні

Теребовлянська центральна районна клінічна лікарня за кілька років перетворилась із радянської руїни в новий сучасний медзаклад. Зараз медустанову не впізнати  нові пластикові вікна, сучасне дороге обладнання, ремонти. Екскурсію лікарнею провели в рамках програми "Dobre". 

Як зазначає головний лікар Михайло Никеруй, кардинальні зміни в лікарні розпочались близько 5-ти років тому. Почали все із заміни старих комунікацій: сантехніка, водогони, електрика, каналізація.

— Хочу сказати, що центральний корпус лікарні — це можна сказати була суцільна руїна. Старі сині вікна, грибок на стінах, санітарних умов — нуль, територія біля лікарні була теж захаращена. Проте, з часом старі вікна ми замінили на нові металопластикові, провели ряд ремонтів та найголовніше — почали реформування з матеріально-технічної бази. Почали з терапевтичного відділення. Роботи завершили через рік. Далі було приймально-діагностичне відділення, онкологічне і так далі, — каже Михайло Никеруй.

Наразі лікарня оснащена найсучаснішою апаратурою для лікування хворих. Відтак, в короткий термін пацієнт зможе пройти повністю всі обстеження це і лабораторна діагностика, УЗД, рентген, компютерний томограф.  Також практично у цілодобовому чергуванні є ряд спеціалістів: хірурги, травматологи, гінекологи. Єдине, що поки лікарня немає цілодобових педіатрів. 

Тобто, якщо хворий приходить, то його зустрічає не медична сестра, а лікар, який безпосередньо може зорієнтуватись і в короткий термін людина потрапляє у профільне відділення для подальшого лікування,   каже Михайло Никеруй.

У 2015 році в лікарні з'явився комп’ютерний томограф. Керівництву медичної установи вдалося зацікавити інвесторів в проекті встановлення дороговартісної апаратури. Лікарня надає приміщення для кабінету комп’ютерної томографії, а устаткуванням і всім для нього необхідним забезпечує фірма.

Всього за декілька секунд апарат сканування здатний виявити найдрібніші зміни органів і тканин з максимальною точністю. На томографі можна провести обстеження голови, органів грудної клітки, черевної порожнини, крупних суглобів. Також це і діагностика інсультів, і спинно-мозкових грижей. Комп’ютерна томографія дає досконало, практично із 100-відсотковим результатом поставити точний діагноз. 

На початку 2017 року районна лікарня отримала апарат для зварювання живих тканин. Він дає можливість значно скоротити термін перебування хворого в лікувальному закладі. Закуплений апарат  – єдиний в області.

Наразі лікарня обслуговує близько 67 тисяч населення. Стаціонар має 202 ліжка. В хірургічному відділені — 50 ліжок. Стаціонар повністю комп'ютеризований по електронній базі.

У липні 2017 року в лікарні відкрили нове, сучасно обладнане пологове відділення. Ремонти провели за кошти медичної субвенції, за кошти виділені із районного бюджету, а також за благодійні внески. У відділенні було оновлено 18 палат, повністю замінені вікна і двері, забезпечене водовідведення. Водночас, відділення оснащене сучасною медичною апаратурою, а саме: двома к’ювезами для виходжування новонароджених, апаратом для штучної вентиляції легень, пеленальними столиками з підігрівом, фотолампами, кардіомоніторами, кольпоскопами, УЗД-апаратом, інфузоматами та електронними вагами. Загалом лише на ремонт відділення було виділено понад мільйон гривень.

Поруч у корпусі знаходиться реанімаційне та хірургічне відділення, є також спільна операційна, що значно полегшить роботу медиків та в екстрених випадках допоможе зберегти життя і матерям, і немовлятам.

Наразі робота над модернізацією і оновленням у лікарні триває.


Коридор.

Сучасна душова для пацієнтів.

Ремонти деяких відділень ще тривають.

Біля лікарні газон, лавки та бруківка.

Їдальня.


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також