Проект "Соціальне таксі" у Тернополі приїхав підтримати соліст гурту "Скай"

Для людей з особливими потребами, яких у Тернополі сімсот, куплятимуть соціальне таксі. Спеціальний автомобіль допоможе тернополянам, які пересуваються за допомогою інвалідних колясок, добратися у будь-яку точку міста. Коштує таксі сімнадцять тисяч євро, назбирали вже сто тисяч гривень.

Проблема пересування людей з особливими потребами давно на часі. З нею стикається кожне місто. Однак є міста, які знаходять вирішення — у Хмельницькому курсують уже три соціальних таксі. Тернополянин Сергій Кічула хоче, щоб і в Тернополі працювало соціальне таксі.


Зазвичай, люди, які не можуть самостійно пересуватися, більшість часу проводять вдома. Поїздка до стоматолога  чи поліклініки складає труднощі. Добре, якщо є батьки, рідні, які допомагають. Інакше – це стає великою проблемою. У Тернополі близько сімсот людей потребують спеціального транспорту для перевезення. З них п’ятсот з інвалідністю та двісті пристарілі,  розповідає Сергій Кічула.

Автор проекту «Соціальне таксі» Сергій Кічула разом з тернопільським благодійним фондом «Карітас», лідерським волонтерським рухом збирають кошти на мікроавтобус, який обладнаний спеціальним ліфтом для перевезення людей на колясках. Приїхав підтримати проект і соліст рок-гурту «Скай» Олег Собчук.

— З Сергієм дружимо з восьмого класу, про свою ідею й бажання розповів мені. Я вирішив підтримати, саме тому я тут. Закордоном подібної проблеми немає, інфраструктура міст дозволяє легко людям пересуватися, а в Україні створюється ілюзія ніби людей на інвалідних візках немає. Чекати немає сенсу, думаю, спільними зусиллями ми купимо соціальне таксі,  каже Олег Собчук.

Коштує автомобіль сімнадцять тисяч євро, назбирали вже сто тисяч гривень.

  Ми не люди з обмеженими можливостями, а люди з особливими потребами. Вийти з квартири, спуститися, переїхати бордюр, користуватися громадським транспортом чи потрапити з однієї точки міста в іншу інколи не здійснено. Добратися до лікарні чи державної установи стає обмеженням не лише для мене, але й для людей, які пересуваються за допомогою інвалідного візка. Щоб стало менше обмежень запускається проект «Соціальне таксі», який потрібний вже давно,  каже Валерій Басюк.

Згодом таксі працюватиме при «Карітасі» й допоможе людям з особливими потребами пересуватися містом й ставати соціально активнішими. Організатори проекту сподіваються, що мерія міста долучиться й допомагатиме утримувати соціальне таксі, так само як це робить влада Хмельницького. Однак проект не є політично заангажованим, тому гроші на таксі збирають зусиллями усіх небайдужих тернополян.

Кошти на соціальне таксі у Тернополі збирають готівкою,

або на Карту Привату 5168742021645670

Контактна особа Кічула Сергій, номер телефону — 0982151195.



Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також