Близько 20 гончарів з різних областей привезли до Тернополя "живий" посуд з глини. Фото

Сьогодні у Тернополі на гончарному фестивалі «Не святі горшки ліплять» діє ярмарок виробів. Близько двадцяти майстрів з різних областей України привезли свої роботи. Кераміка на будь-який смак: традиційна, народна, сучасна, виконана у найрізноманітніших техніках.

До Тернополя має приїхати 18 гончарів, наразі присутні 16 з Києва, Червонограда, Івано-Франківська, Волинської області, Луцька, Ужгорода, Тернополя. Є майстри з досвідом понад 25 років. Кожен взяв з собою свій гончарний круг. На Козацькому острівку поряд з ярмарком гончарі проводять майстер-класи.

Дружина тернопільського гончара Руслана Друка Уляна Джигринюк говорить, що це велике задоволення побачити роботи майстрів, бо вироби кожного митця є особливі. До того ж цікаво спостерігати, як багато гончарів працюють одночасно, їхня магія захоплює.


Сьомий рік сім'я Руслана Друка займається гончарством. До цього ремесла прийшли через своїх дітей, яких записали на гурток кераміки. А заняття відвідували разом. Сьогодні вони знанні майстри гончарства у Тернополя. Їхні роботи можна розглядати та придбати на ярмарку: куманці, барила, тарілки, горщики, миски, пательні та багато інших.

– Роботи створені з глини, це жива кераміка оброблена воском. У нас багато сучасних виробів, наприклад пророщувач зерен, маємо хлібницю, лотки. Кожен майстер має своє бачення, відтворити так, як колись не можливо, хочеться додавати щось нове. Ціни різні. Усе залежить від часу та кількості елементів між собою склеєних. Якщо їх багато, роботи дорожчі. Для прикладу, над куманцем потрібно працювати близько місяця. Процес сушіння також триває дуже довго. Руслан робив скульптуру лева, вона сохла чотири місяці. Такі роботи є музейними експонатами, – розповідає Уляна Джигринюк.

Наталія Дудко з Луцька розповіла про особливість своїх виробів, їх виготовляють разом з чоловіком Віктором. Їхні вироби – чорна кераміка, переважає різноманітний посуд, декоративних виробів менше.

– Кераміка випалюється в печі на дровах, у ній немає жодних домішок. Чорний колір посуд набуває при задимленні: піч закладаємо дровами та засипаємо землею. Вироби тримаємо дві доби. До того для зміцнення випалюємо у печі при температурі до тисячі градусів. Посуд практичний, можна ставити у духовку, турку на вогонь, наливати гаряче. Якщо набрати у глиняний глечик воду і залишити її на ніч, зранку рідина буде ідеально очищена, – ділиться дружина гончара Віктора Наталія Дудко.

Окрім того, на гончарному фестивалі «Не святі горшки ліплять» працює ярмарок майстрів Національної спілки мистецтв України. Представлені різні ремесла.

Фестиваль діятиме ще й у суботу і неділю. Вчора впродовж шести годин гончарі виготовляли величезного глечика. Його висота 1 м 26 см, наразі він просушується. Випалювати його будуть в ніч з суботи на неділю.




Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також