Чи дешево літати до Європи: враження тернополян від перших польотів

Чимало експертів запевняють: надто мало українців зможуть скористатися безвізовим режимом. Адже дорого вибиратися до Європи, з огляду на мізерні зарплати. Хоча, чимало тернополян  уже знають способи побачити світ за невеликі кошти.

Нещодавно Сергій Балуцький повернувся з Іспанії. Купував квитки за два тижні до відльоту. У дві сторони обійшлося у дві тисячі гривень. Квитки замовляв в авіакомпанії Ryanair, рейс з Варшави. Для Сергія це був перший політ в літаку. Зізнається, що більше хвилювався не про сам політ, а про те, щоб не спізнитися, вчасно зареєструватися та пройти перевірку багажу.

– Політ запам’ятається на довго, рейс затримався через негоду майже на три години. На борту познайомився з іспанкою. Дівчина летіла з Варшави до Мадриду додому. Сама народилась в Іспанії, її тато іспанець, мама полячка, а працює вона у Варшаві. Літає до батьків щовихідних. Найбільше в польоті вражають краєвиди: гори, хмари, міста і ріки внизу. Вражає і те, що в небі можна побачити багато приватних літаків. За дві години польоту нарахував понад десять. Але це все можливо, якщо сидиш біля ілюмінатора, в іншому випадку просто спиш і відчуваєш, як закладає вуха, розповідає Сергій.

Літати дешево можна завдяки лоукост-авіакомпаніям, які частину квитків продають за значно нижчими цінами. Зниження вартості польоту можливе завдяки використанню дешевших в обслуговуванні аеропортів, а також відмови від надання певних послуг, які за традицією входять до ціни квитка: безплатне харчування і напої на борту, доступ до телебачення, а також певних послуг пов'язаних з перевезенням багажу.

Так, квиток на літак "Ryanair" із Польщі до Франції можна купити лише за десять євро, а зворотній рейс може коштувати ще дешевше. Також авіакомпанія нерідко продає квитки за ціну від 2 євро. За стільки можна долетіти з Варшави до Вроцлава чи Гданська. А за 5 євро з Жешува до Берліна. Уже з вересня "Ryanair" курсуватиме з України зі Львова та Києва.

Збільшила кількість рейсів з України й компанія "Wizzair". Зокрема, зі Львова уже літаки курсують до Вроцлава, а з червня літають і до Берліна. З Києва вибір значно більший. Щоправда, у базовий тариф "Wizzair" враховано маленький ручний багаж (до 7 кілограмів). І якщо, наприклад, ви купите квиток зі Львова до Вроцлава за 409 гривень (стільки на момент написання статті коштував найдешевший квиток на вересень), то за провезення 10-кілограмової валізи доведеться заплатити майже стільки ж.

Оля Осадця вже десять років поспіль літає з України до Італії. Останній раз скористалася послугами угорської авіакомпанії "Wizzair". Вона пропонує своїм клієнтам різні рівні польоту за відповідними цінами.

– Два тижні тому я прилетіла до Італії. Квиток купила за три дні до вильоту. Ціна привабила, всього 1700 гривень. Вилітала з міста Катовіце (Польща). Оскільки летіла лоукостом, з речей у мене був лише рюкзак, – розповідає Оля Осадця. – Замовляла базовий політ, в нього не входила ні їжа, ні напої. Але усе можна було купити в літаку. На борту були переважно поляки й італійці. Випадково, сусідні місця займали земляки з України – мама і синочок Ельмір. Для хлопчика це був перший досвід польоту. Менш, ніж за дві години ми щасливо приземлились в Неаполі.

Раніше, ділиться Оля, були прямі рейси зі Львова до Неаполя, що було дуже зручно. Українські авіалінії не могли похвалитись бездоганним сервісом, новими та сучасними літаками та комфортом. Ціна квитка була досить високою, в межах чотириста євро у дві сторони. У вартість входив також обід на борту літака, і напої.



У 2018 році в Україну почне літати ще один лоукост німецький Eurowings.

Щодо подорожей «за океан», ситуація складніша. Купляти квитки до Америки важче, замовляти потрібно швидше, якщо, звісно, хочете зекономити. Поїздки краще планувати взимку, з жовтня по травень квитки дешевші. Надія Дудар вже п'ять років живе в Нью-Йорку. За цей час летіла тричі туди й назад. Квитки, за можливості, замовляє завчасно.

– Перший раз летіла російською авіакомпанією, зараз її немає. Щодо комфортних умов, саме вона відзначилася найбільше. Вдруге рейс пролягав через Нідерланди, авіакомпанія Delta. Умови задовільні. Третій раз летіла українськими авіакомпаніями, у порівнянні, вони найгірші. Літаки старі, місця мало.

З Америки до Києва тривалість польоту 8-9 годин. А зі Львова до Нью-Йорку майже 12 годин.

– Вперше було страшно, вуха закладають під час злету і посадки. Коли летиш дивишся у вікно, а нічого не видно, лише хмари. А ще як подумаєш, що летиш через океан… Дочці Лізочці було 9 місяців коли летіли до України, перенесла політ добре, бо спала, іншого разу заспокоїти не могли, кричала. Особливо під час польоту зі Львова до Києва, у літаку трясло, каже Надя.

Варто зазначити, станом на 19 червня лише 21 тисяча українців скористалися перевагами безвізового режиму, тобто перетинали кордон з біометричними паспортами. У рамках безвізових подорожей 6745 громадян (32%) використовували авіацію, а решта прямували залізницею чи перетинали кордон в автомобільних пунктах пропуску.




Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також