Через планове відключення тернополяни без гарячої води. Який вихід?

Традиційно кожного літа в Тернополі планово відключають гарячу воду, адже в котельнях проводиться ремонт. Понад місяць жителі різних мікрорайонів щодня гріють воду самостійно. Така проблема щороку чекає на всіх, хто користується централізованим опаленням.

Все частіше ми говоримо про те, що на сьогодні централізоване опалення вже не може забезпечити квартири потрібним комфортним теплом. Теплотраси зношені, і не ремонтуються роками.

Тепловтрати на транспортування та зарплата обслуговуючому персоналу – за це все платимо ми з власної кишені щомісяця. Зараз все актуальнішим постає питання переходу на індивідуальне опалення, яке є значно економнішим. Проте, тут виникають труднощі.

- Попередні роки літом в Тернополі давали дозвіл на від’єднання від котелень і всі масово робили в будинках індивідуальне опалення. Зараз протягом останніх декількох років такої практики немає, дозволи не видають, - розповідає директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла.

Іншим виходом є участь в програмі, коли держава оплачує більшу частину вартості робіт по утепленню помешкання.

- Можна скористатися державною програмою по утепленню старого житлового фонду. Власники квартир оплачують 30% від кошторисної вартості робіт, а 70% може взяти на себе місто та зменшити майбутні витрати. Як показує практика, ідея є дуже хорошою, але погано реалізованою – для участі у ній потрібна згода власників цілого будинку, - пояснює Андрій Матла.

Основними мінусами централізованого опалення є те, що вартість подачі тепла досить висока. Мешканці не можуть економити та самостійно регулювати витрати в залежності від погоди чи інших обставин.

- На мою думку, майбутнє за теплими будинками та індивідуальним опаленням. Люди стикаються із великою кількістю проблем, коли хочуть менше витрачати на воду та опалення. Новий житловий фон не треба додатково утепляти, власники самі контролюють опалення та завжди мають гарячу воду, - каже будівельник.

Людям доводиться самотужки утеплювати свої помешкання, аби хоч якось «втримати» тепло та зекономити декілька гривень. Підвищення цін на комунальні послуги мотивує багатьох замислитись про енергозбереження.

За словами Андрія Матли, із цієї ситуації існує два виходи: утепляти старі квартири, або одразу будувати їх з теплих матеріалів. До слова, будівельна компанія «Матла» споруджує зовнішні стіни із термоблоку, який має набагато кращі характеристики у порівнянні з іншими будівельними матеріалами.



Юлія Швець

Опис відсутній


Читайте також