В Тернополі знищують рослину, яка роз'їдає плоть аж до кісток


Тернополяни не завжди хочуть пускати на приватну територію комунальників, які знищують у місті борщівник Сосновського. Дехто думає, що це такі квіти, розповідає начальник управління ЖКГ Тернопільської міської ради Олег Соколовський. Цього року для боротьби з рослиною найняли спеціальне підприємство, а з бюджету виділили 200 тисяч гривень.



Вже були випадки, коли людини обпікались випарами борщівника, а потім на все життя лишались каліками, каже Соколовський.



— Борщівник Сосновського ще називають помстою Сталіна. Його колись придумали для того, щоби було більше біомаси, а от бачимо, що з того вийшло. В нас укладена угода, підприємець тільки цим займається, що знищує весь борщівник. В парку Загребелля, по всьому місту ця людина працює, є колектив. Якщо попередній рік ми трохи пізно спрацювали і вони знищували тільки великі рослини, то цього року знищують в зародку. Але є проблеми. Є багато приватних ділянок, де росте борщівник, ми пропонуємо людям знищувати. Але не всі пускають. Ми б його зрізали і забули. А так — залучаємо муніципальну поліцію. Це смішно, бо до чого ми її залучаємо, щоб спасти саму ж людину. Часто люди думають, що це квіти такі, — розказує Олег Соколовський.



Головний комунальник міста каже, що рослина небезпечна тоді, коли вже цвіте. Як зазначає Олег Іванович, випари борщівника обпікають шкіру при легкому контакті, при більшому — просто роз'їдають плоть аж до кісток.



— Є реальні випадки, що в людей випалило до кісток і нічого не зробиш. Це страшна річ. Якщо хтось бачить борщівник — зрізайте, поки ще малий, — говорить Олег Соколовський.



Окрім того, ті, хто бачить борщівник, що росте у місті, можуть повідомляти про це в управління ЖКГ чи на довідку міської ради 1580.

Довідка Вікіпедії: 

Рослину вона назвала на честь радянського систематика, Сосновського Дмитра Івановича в 1944 році. Назву борщівникутворено від народних звичаїв брати стебла листя їстівних видів борщівників (очищених від шкірки) в борщ, та споживання очищених стебел в сирому вигляді. З огляду на зовнішню схожість всіх представників родини, вони отримали спільну назву. Наразі, як їжа для людини потенційно їстівні борщівники майже не використовується з причини схожості з токсичними видами борщівників (напр. Сосновського, Мантегацці та ін.) та утворення великої кількості проміжних схрещених гібридів, які мають різні рівні отруйності та схожості.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також