Відкриття для Європи: гурт «ЯгОди»

Драйв. Харизма. Містика.

На гала-концерті лауреатів їм увесь час аплодували.


Зоряна Дибовська: актриса Львівського Театру ім. Лесі Українки, викладачка сценічного голосу у Львівському Національному Університеті ім. Франка. Сама родом із Борщiвського району, із села Бабинцi. Засновниця та лідерка гурту «ЯгОди», який наприкінці травня здобув перемогу на сімнадцятому Міжнародному фестивалі пісні та танцю Muszelki Wiger (Польща), а це один із найпопулярніших фестивалів у Європі. Участь в заході взяли майже вісімсот виконавців в тому числі близько 150 гуртів та солістів, зокрема, із Литви, України, Росії та Грузії. Їхні виступи оцінювали художні композитори, співаки, танцюристи, хореографи та викладачі. Зоряна вважає, що аби тебе почули – треба багато всюди крутитися.

Ваш гурт народжений із театральних енергій, Вам притаманна особлива неземна атмосфера. Ви не просто переживаєте пiснi, a й створюєте драматургію.

Метою нашого проекту є поширення української автентики, додаючи балканські та східні мотиви. Тим самим ми хочемо сказати, що для мистецтва не існує жодних історичних кордонів. Наша ключова тема полягає у тому, що Земля є нашою матір’ю.

А як Ви відноситеся до мовної ситуації у загальноукраїнському просторі, дівчата?

Доволі часто ми зіштовхуємось із питанням, зокрема в нашій країні, що люди ділять себе на окремі регіони та етногрупи. Багато хто помилково вважає, що Україна поділена на частини, які просочені ненавистю поміж собою, хоча це не так. Актуальність цієї теми зараз набуває апогею у зв'язку з останніми роками державного і культурного перевороту в нашій країні. Якщо не вдаватись до політики та її процесів, то простою мовою можу сказати, що саме у воєнний час варто згадати про культурне єднання усіх міст та регіонів України і нашою ціллю є, власне, скріплення цих зв'язків між собою.


У вас особливий підхід до творення музики, у чому ж полягає ваша гармонія та й зокрема, яка родзинка вашого гурту?

У нас завжди спільна думка. Енерджайзер, а саме наша Вероніка Позняк, говорить, що це поєднання балканських та східних мотивів з українською піснею. Перш за все, балканська музика має в собі невичерпну пристрасну енергію свята та задоволення, вона допомагає смакувати життя на повну, що є близьким для усіх слов'янських народів.  А от східна музика завжди є і була надзвичайно чаруючою і плинною, вона несе в собі певні таємниці і навіть небезпеки, але й тим самим притягує слухача. Думаю, що поєднання української закоханої душі з цими компонентами створює неймовірно енергетичне консонансне диво.

 А от, що Ви робите, аби стати більш відомими?

В першу чергу ми інформуємо наших слухачів у соцмережах. А на майбутнє плануємо влаштувати тур Україною з метою об'єднання активної публіки у цей непростий для України час. Слідкуйте за нами, згодом у нас відбудуться виступи на благодійних заходах та фестивалях, де ми будемо раді вас побачити, а ви нас почути.


До складу гурту «ЯгОди» входять Зоряна Дибовська, Софiя Лешишак, Валерiя Мочарська, Вероніка Позняк, Олекса Кравчик і їхня продюсерка – Анна Самойленко.

 

Розмовляв Микола ШПАКОВСЬКИЙ



Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також