Мер Чорткова через держзакупівлі придбав Hyundai Tucson за півмільйона

Система держзакупівель, рівень їх проведення справляє гнітюче враження. Замовники роблять усе, щоб уникнути торгів. Про це повідомили у "Центрі громадського моніторингу та дослідження" зі Львова". Ця компанія розкрила нові справи на Тернопільщині.

Перша стосується мера міста Чортків. Міською радою Чорткова проведена закупівля для користування автомобілем Hyundai Tucson.

Мер Володимир Шматько причетний до порушення при проведенні відкритих торгів. Замовник при описі предмету закупівлі прописав дискримінаційні вимоги у технічному завданні. При цьому повністю знівелювавши участь в аукціоні учасникам, які пропонували автомобілі інших марок.

Закупівля проведена з жорстким порушенням законодавства. Що спровокувало до відхилення усіх позицій інших учасників-претендентів. Тобто була антиконкурентна дія з боку замовника, керівник “Центру громадського моніторингу та дослідження” Мирослав Сімка.

Розслідування входить у цикл подібних справ по всій Україні. Аналогічно на Закарпатській області мер Мукачеве купляв автомобіль SKODA Octavia, в Івано-Франківській області голові ОДА купували Toyota. Цю машину вже повернули продавцеві.

Володимир Шматько не проводив самостійно закупівлі, але є керівником міста, а отже відповідальний за дії своїх підлеглих. Сума збитків становить більше, ніж півмільйона. Над цією справою уже працює прокуратура, додає Мирослав Сімка.

Інша справа ДП “Бучацьке Лісове господарство”. Директор Володимир Михайлюк причетний до порушення під час проведення тендерної закупівлі пального.

Для нас не дивина у закупівлях цього господарства. У 2015-16-х роках уже фіксувалися порушення у сфері закупівель цим суб'єктом господарювання. Складається враження, що тут відбувається повне ігнорування норм законодавства. Замовник в особі "Бучацьке Лісове господарство" укладає договори і робить так, як хоче. За результатами торгів, то підприємство, яке перемогло подало необ'єктивний, неповний пакет документів, розповідає Мирослав Сімка.

Сьогодні електронна система дозволяє подивитися не лише умови проведення закупівель, а й пропозицію з якою учасник мав би перемогти. Відповідно встановлено, що учасник-переможець згідно з законом мав бути відхилений. Натомість відбулося укладення договору.

Цю справу Центр громадського моніторингу та дослідження оскаржують. На думку керівника “Центру громадського моніторингу та дослідження”, підприємство “Бучацьке Лісове господарство” варто було б вже простимулювати до законослухняності.

Загалом, щоб зменшити корупцію в держзакупівлях варто проводити допорогові закупівлі. Допороговими вважаються такі закупівлі, загальна запланована сума яких складає менше ніж 200 тисяч гривень для товарів; півтора мільйона гривень для робіт та послуг. Тоді відбуватиметься економія бюджетних коштів, а також стимулювання ринку. 




Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також