Студенти створили фільм, щоб навчити тернополян планувати бюджет. Відео

У ТНЕУ зняли короткометражний фільм у комедійному жанрі. Основна ідея показати, як правильно скласти сімейний бюджет, щоб уникнути конфліктів і здійснити правильне фінансове планування.

Фільм "Бюджет сім’ї Чапленків" у стилі німого кіно 30-х років минулого століття. Згідно з сюжетом чоловік приносить зарплату, а на другий тиждень її немає. Дружина витрачає і сварить його, що мало заробляє.

 Доцент кафедри фінансів Віталій Письменний каже, що якщо його ще декілька місяців тому запитали: чи хоче переглянути німе кіно початку ХХ століття, відповідь була б негативною. До того ж відмовок придумав би не менше сотні.

— Фільм «Нові часи» за участю Чарлі Чапліна надихнув. У ньому йшлося як велику економічну кризу в США можна подолати завдяки коханню двох людей. З того часу в мене не виникало жодних сумнівів, що я створю свій сценарій, — каже постановник і режисер Віталій Письменний.

Розв’язка фільму досить цікава: фінансовий консультант дає ефективні поради щодо планування бюджету. Молода сім’я щаслива і задоволена залишає його кабінет. Для початку потрібно скласти план на місяць, а потім планувати бюджет на триваліший термін. Розпочати варто зі списку усіх джерел доходів. Далі по групах написати витрати: комунальні платежі, харчування, щоденні витрати, розваги тощо. Так можна навчитися створювати пасивний дохід.

Роль сварливої дружини виконала студентка Надія Куриленко, чоловіка  Олена Панішко.Студенти говорять, що все вийшло спонтанно і неочікувано. Викладач на гуртку " Фінансова просвіта" розказав, що проходить набір відеоробіт для Національного конкурсу з фінансової грамотності. Ідея зацікавила, бо у першому семестрі вони проходили відповідний курс.

Також у фільмі знімався Юрій Карпишин та випускники-магістри факультету фінансів Сергій Коженівський та Анатолій Малий. Актори говорять, що за день до відправлення роботи зняли відео. Ролі підійшли, раніше у фільмах не знімалися.

Я не пробувала себе у ролі актора, не враховуючи шкільних виступів. Якщо чесно, то був один момент в університеті, коли ми з Оленою Панішко розігрували сценку про фінансові піраміди, – розповідає Надія Куриленко.

Зараз студенти чекають на результати відбору відеоробіт для голосування. Зніманням та результатами задоволені, кажуть, надалі теж братимуть участь навіть якщо конкурс не виграють.





Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також