Бучацькі активісти Української Галицької Партії б’ють на сполох через розподіл госпітальних округів

У Бучачі скликають позачергову сесію районної ради, щоби підняти питання можливості створення госпітального округу в районі. Люди тривожаться, що через недосконалий розподіл госпітальних округів хворі та вагітні не зможуть вчасно доїжджати до лікарні, адже згідно з планом, Бучацький район віднесли до Чортківського госпітального округу. Таких округів на Тернопільщині буде чотири: у Чорткові, Тернополі, Кременці та Бережанах. Спочатку планувалось зробити три округи, йшла мова, щоби четвертий був у Бучачі, розповідає депутат від Української Галицької партії в Бучацькій районній раді Євген Рій.

 Активіст очолює постійну комісію з питань культури, освіти, охорони здоров'я, соціальної і молодіжної політики, спорту і туризму, каже, що запропонована схема має ряд недоліків, які позначаться на здоров’ї людей. Тому він з депутатами Української Галицької Партії звертався до голови райради, аби вирішити це питання. Врешті вирішили винести його на позачергову сесію, яку скликають на завтра.

— Бучацький район має позитивний приріст народжуваності. В нас є кілька придністровських сіл, в яких щороку народжується від 80 до 110 дітей. Ці села десь в районі 27-30 кілометрів від Бучача, якщо адміністрація хоче віднести нас до Чорткова, то щоб породіллю відвезти на роди туди, треба подолати майже 70 кілометрів. Якщо знати, який стан доріг, то цілком зрозуміло, що народжувати доведеться в кареті швидкої. Це з одного боку. З іншого, Бучач при такій кількості народжуваних, і при такій кількості учнів, є самодостатній, щоби бути центром. До Чортківського округу хочуть віднести і Гусятин, і Заліщики, і Бучач, і Монастириську. Якщо взяти це все докупи, то вийде 360 тисяч людей. Але ж є рекомендації, що госпітальний округ це має бути 120-150 тисяч населення. В Бучачі є дві лікарні, два корпуси, тут теж певні речі можна розширювати. Конституція каже, що всі мають рівний доступ до медичних, освітніх та інших послуг, ми протестуємо, що утворюється такий супер-великий округ, де є такі непереборні відстані, — розповідає Євген Рій.

Голова районної ради, вислухавши депутатів, провів нараду з депутатами облради і президією, в середу призначили позачергову сесію з цього приводу. Як повідомляє Євген Рій, на сесії буде прийнято звернення до обласної ради, до Кабінету міністрів, до Міністерства охорони здоров’я, щоби госпітальний округ зробили також у Бучачі. Бучачани сподіваються на позитивне вирішення ситуації,  а члени Української Галицької партії обіцяють, що зроблять все можливе, аби краяни могли отримувати поблизу якісні медичні послуги.



Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також