Після Пасхи у Тернополі проводитимуть археологічні розкопки

Сьогодні у Тернопільській міській раді архітектори, краєзнавці, менеджери туристичної галузі обговорювали програму збереження культурної спадщини Тернополя на 2017-2020 роки. Основними питання є реконструкція об’єктів культурної спадщини, впорядкування справ з розкопками та обліком підземних об’єктів, знакування пам’яток археології та архітектури.

Багато пам’яток Тернополя постраждало у воєнні часи. За словами архітекторів, сьогодні знайдено багато артефактів, які можуть перевернути всю історію міста. Тільки до цього потрібно підходити комплексно.

У програмі охорони культурної спадщини зафіксовано два проекти – Домініканський костел та територія навколо Тернопільського замку, які подані на європейське фінансування.

За період Австрії Домініканський собор виглядав найбільш довершено: купол і вежі виконанні у стилі бароко. Основний напрямок роботи сьогодні – реставрація національної пам’ятки, зокрема, куполів і веж. Щодо території замку проект розробили у двотисячних роках. Згідно нього мали реставрувати сам замок та призамкову територію.

– Сьогодні цей проект не актуальний. Згідно з новими дослідженнями навколо замку є залишки мурованих споруд – вали. Проектну документацію потрібно змінювати. Важливо запропонувати як можна усе експонувати, щоб територія дійсно виглядала як замкове подвір’я, – архітектор Юрій Вербовецький.

Важливим напрямком залишаються підземелля, які цікавлять не лише містян, а й туристів. Це очевидно з екскурсій, які відвідали понад тисячу людей. Після Пасхи за словами заступника міського голови Леоніда Бицюри проводитимуть дослідження на території підземної катакомбної церкви, на вулиці Руській від магазину Неотек до церкви Воздвиження Чесного Хреста, території на вулиці Валова, Старий ринок та Замкова.

Болюче питання – знакування пам’яток історії міста. Згідно із законодавством охоронні дошки робляться на ті пам’ятки, які входять до державного реєстру.

– У Тернополі лише одна пам’ятка – будинок адвоката на вулиці Броварна, 35. Всі інші навіть Тернопільський замок не внесено до державного реєстру. Відповідно, не має охоронного номера. Тому потрібно провести тотальну інвентаризацію, зробити облікову картку та паспорт, – археолог Марина Ягодинська.







Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також