На Тернопільщині дівчина назбирала чотири кілограми цукру в стіках. Фото

П’ять років Ірина Яськів з Копичинець збирає цукрові стіки. У її колекції 669 пакетиків, які важать чотири кілограми. Дівчина не може дивитися як хтось розриває цікаві пакетики з цукром: «…це ж ще один стік!». Попри те, що не може без солодкого,  у кафе п’є гірку каву, сміється, але каже, що дотримується слогану на стіку: «Життя солодке і без цукру».


Ідея колекціонування цукрових стіків виникла зовсім випадково. У соцмережі Ірина побачила фото колекції цукру однієї дівчини. Різноманіття форм, написів та малюнків на цукрових пакетиках вразило. На другому курсі коледжу Іра почала створювати свою колекцію.

 Бувало, кожного тижня отримувала новий стік, але могло бути й таке, що за півроку жодного. Скільки радості приносив новий цукровий пакетик, після такого періоду, не можу передати.

Друзі сміються, але колекцію поповняють

Іра каже, що як тільки побаче цукор у стіках, мусить забрати собі. А її друзі навіть сміються з цього. Усі знайомі знають про таке захоплення, тому й вони долучаються та допомагають поповнювати колекцію.

 Смішний випадок був з другом. Одного разу ми проходили повз вагончики на колесах, які продають каву, чай. Сама інколи соромлюся просити цукор, сказала другові. А він: «ні, не піду», «не піду». Усі звернули увагу, почали сміятися, а він таки мусів йти.

Понад двадцять різних штук сестра привезла з Америки, брат з Барселони, друзі постійно привозять з різних міст Польщі. Має цукрові стіки з Іспанії, Італії, Чехії, останні, каже, з Фінляндії. Ну й з багатьох міст України.

 Дівчина з якою під час навчання жила разом, завжди передає мені цукрові стіки. Хоч живе тепер у Львові, ми не так часто спілкуємося, але куди б вона не їхала, повертається завжди з цукром. Це дуже класно. Леся ніколи не забуває про мене. Тільки-но відвідає нове кафе чи ресторан у Львові – я маю цукрові стіки.

Просила давати цукор на тарілочці

Ірина – ласунка. Але, каже, що любов до солодкого передалась їй від тата. Був період, коли відмовилася від цукру взагалі, пила несолодкий чай і гірку каву. Не один раз Іра просила, щоб цукор до чаю чи кави давали просто на тарілочці. А з друзями домовляється, ділиться одним стіком, а інший забирає. Каже, що краще пити без цукру, ніж рвати цікаві цукрові пакетики.

 Дивно іншим, коли в кафе забираю стіки собі, кладу в сумку, але для мене ще дивніше, коли люди сміливо розривають пакетики та висипають цукор в чай. Мені ледь погано не робиться від того. О Боже, це ж ще один стік!

Цукор в квадратнім пакетику, як цукерка

Усіх стіків на пам'ять не пригадає, але якщо показати будь-який, – Іра скаже чи є він у її колекції. У Тернополі цукрові стіки одноманітні, переважно у довгій упаковці. В Америці цукрові пакетики у формі прямокутника.

– Люблю різнокольорові, яскраві з цікавими написами. Якраз за кордоном такі. Один цукор запакований у формі квадратику, виглядає як цукерочка. Маю прозорі стіки, всередині якого коричневий цукор. Напис: «Ми любимо наше місто», збоку малюнок Чернівців.

Спеціально Іра за стіками не ходить. Може попросити один стік, але буває відмовляють.

– О, я тільки приїхала складати сесію і вже маю десять штук. Здається, деякі повторюються, але я ніколи не кажу людині «у мене такі є», хай маю навіть з десяток таких же, все одно беру.

"Може його хто викинув, а я підібрала…"

Якогось певного числа стіків у колекції Іра не прагне, каже, що просто подобається, любить процес збирання, тому зациклюватися на конкретиці не хоче.

– Справді, трохи його вже багато, дехто навіть казав у кілограмах зважувати. Сестра радила цукор висипати, а зберігати лише пакетики. Для прикладу: складати в альбом. Але мені це не цікаво. З іншого боку, може взагалі його хто викинув, а я підібрала…

Зберігає стіки у двох металевих коробках від американського печива, які закриваються. Каже, що за весь період цукор не зіпсувався, тільки у перших трохи постиралися написи.



Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також