Тернополянка про столицю королів – Мадрид, найкращі місця, традиції та думки про Україну

Декілька років назад Оля Литвинко з невеликого села Нові Петликівці в Бучацькому районі не могла подумати, що опиниться в найбільшому місті Іспанії та ще й затримається довше як на один рік. Сьогодні Оля, попри роботу, встигає насолоджуватися життям у цьому мегаполісі та ділиться враженнями з журналістами "ДОБИ".

Мадрид – столиця королів. Колишні простори королівських садів з палацами стали для жителів і гостей улюбленими місцями відпочинку.

Іспанці привітні та хороші, але дуже азартні. Мовний бар’єр долається від бажання самої людини. Не розумієш чи не знаєш, стараються тобі допомогти, як кажуть «на міги» показують. Майже на кожному кроці лотерейні кіоски. Напередодні Різдва розігрують найбільшу лотерею. Кожна сім’я купляє кілька білетів і чекають свого suerte, що в перекладі щастя, удача. 

Основна страва – Paella, рис з овочами та м’ясом або морепродуктами. Варто спробувати справжній іспанський jamon – сиров’ялену свинину. 

У нас завжди гарні пасхальні кошики, а запахи які… На Великодні свята, багато українців йдуть до церкви освячувати Пасху. Іспанці не розуміють, що робиться. Бувало, стоять і дивляться, а потім запитують: «Де можна таке взяти чи купити». Ми сміємося…

У них Великдень – це поїхати кудись відпочити. Зараз страсний тиждень, який називається Semana Santa. Святкують дуже гарно: процесії з барабанами і великими фігурами Христа і Марії Матері Божої. Жінки йдуть босоніж у чорному одязі з великими коронами на голові під гучні удари барабану. Коли вперше побачила, то думала, що насправді так відбувалося на Хресній дорозі.

Іспанці вміють зі свята зробити щось неповторне. Заступниця Мадриду – свята Альмудена. Заведено, що в її день статую Альмудени виносять з процесією і несуть центральною дорогою. Усі, хто живе на цих вулицях обсипають пелюстками роз статую зверху. Дорога в квітах, люди вдягнуті в яскравий одяг. Красиво…

Дивна ситуація з коридою, що є іспанським символом, традиційним видовищем бою з биками. Відбуваються ці бої і зараз, але багато іспанців виступають за скасування цієї кривавої традиції.

Мадрид – енергійне місто. Транспортна мережа добре розвинена,  налагоджене обслуговування мільйонів туристів, які щороку приїжджають помилуватися цим чудовим містом. 

За два роки наших людей побільшало. Є такі райони, де самі українці живуть. Найчастіше зі своїми можна зустрітися біля церкви. Щонеділі люди збираються на Святу Літургію.

До війни іспанці навіть і не знали, що є така держава Україна. Перший тиждень Революції Гідності та криваві новини з Євромайдану шокували жителів Іспанії. Вони не могли зрозуміти як поліція може бути проти народу. Кажуть: «Народ їх годує, а вони б’ють людей».

Вони теж масово збираються, страйкують і добиваються свого. Звісно, не все так просто, адже політика у кожній державі по-своєму важка. Але вони живуть добре, відпочивають, подорожують, одягаються, працюють. Хто хоче працювати той усюди знайде роботу. А хто не хоче – у того вічно криза з роботою.

Хочеться жити з рідними, але час покаже… Іспанія – це країна для народу, закон і порядок є найголовнішим. Держава дбає про народ. Якби так не було, то емігрантів було б менше. Дуже шкода, що в Україні цього немає.

 Найцікавіші місця в Мадриді

Королівський палац, напевно, одна з найбільших споруд в Мадриді. Він відкриває чудові краєвиди, а у середині можна милуватися неймовірними шедеврами мистецтва.

Центральна площа Мадриду Plaza de la Sol. На ній багато пам’ятників, які є символами Мадриду. На головній площі іспанці зустрічають Новий рік. Традиційно загадують бажання, але перед тим мають з’їсти 12 виноградинок.

Собор святої Альмудени.

Найбільш знаменитий стадіон Santiago Bernabeu – домівка чемпіонів команди Реал Мадрид.

 

 Парк Retiri раніше був просторим королівським садом у центрі Мадрида, там дивовижні алеї і прекрасний кришталевий палац, побудований з кованого заліза і скла.

 


Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також