Журавлина — одна з найкорисніших ягід, вважає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру Юрій Дементьєв. Вона самостійно здатна запобігти утворенню карієсу і різним захворюванням ясен, вона активно і ефективно бореться з інфекцією сечових шляхів, а також є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань.
— Яких тільки корисних речовин в журавлині немає — ягода вважається справжнім джерелом вітамінів і мінералів. У ній є і органічні кислоти, і вітаміни групи B, РР, К1 і С, і корисний цукор. У журавлині багато калію, фосфору, заліза, марганцю, міді, кальцію, йоду, цинку. Ягоди журавлини багаті антоціанами, фенолокислотами, лейкоантоціанами, катехінами, бетаїном, макро і мікроелементами, — каже він.
Користь журавлини
1) Журавлина — одне з головних джерел антиоксидантів — речовин, що, як відомо, захищають організм від негативної дії вільних радикалів і запобігають передчасному старінню, розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань.
2) Існують припущення, що в журавлині міститься кверцитин - елемент, що допомагає запобігти раку молочної залози і товстої кишки. Користь журавлини в тому, що вона знижує холестерин і перешкоджає утворенню бляшок в судинах і формуванню тромбів, тому особливо рекомендується тим, у кого в сімейній історії зафіксовані випадки інсультів.
3) Журавлинний морс - відомий народний засіб проти застуди. Його рекомендують пити для зниження високої температури, для тамування спраги і запобігання зневоднення організму під впливом вірусів, і для виведення з нього токсинів. Журавлинний сік, змішаний з медом, служить відхаркувальним засобом, а також допомагає при лікуванні ангіни.
4) Журавлина лікує гастрити, покращує апетит і нормалізує травлення.
5) Ягоди журавлини - відмінний сечогінний засіб і тому корисні при пієлонефриті. А одна або дві склянки натурального журавлинного соку, що випиваються щодня, стануть профілактикою сечостатевих інфекцій.
6) Варення з журавлини і журавлинний сік особливо корисні в зимово-весняний період, коли імунітет знижується, а навколо «гуляють» найрізноманітніші віруси.
Лікар каже, що журавлину дуже просто зберігати - в морозильній камері ягоди абсолютно не втрачають своїх корисних властивостей і можуть знаходитися там до року, а в холодному темному місці журавлина може зберігатися до місяця, оскільки наповнена природними консервантами, які не дають їй зіпсуватися.
— Корисні властивості журавлини нескінченні, а ось протипоказань зовсім мало. Хіба що її не можна людям, що страждають виразкою шлунку і з ослабленою емаллю зубів. Ну а сушеною журавлиною не слід захоплюватися тим, хто схильний до ожиріння, адже в сушеному вигляді вона стає дуже калорійною, — додає пан Юрій.