У лабораторії назвали небезпечні гриби, які ростуть на Тернопільщині

Дикорослі гриби, які ростуть на Тернопільщині, накопичують небезпечний радіоактивний елемент, який руйнує печінку і мозок людини, кажуть у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України. 

Зазначають, що гриби є досить важкою їжею для організму.

— Вони мають здатність накопичувати різні шкідливі хімічні речовини, включаючи важкі метали, і, відповідно, радіонукліди цезію-137 та стронцію-90. Тому дикорослі гриби варто виключити з раціону харчування вагітних, матерів, що годують, і дітей. Варто також пам'ятати, що неїстівні, отрутні гриби несуть смертельну небезпеку для людини, — говорить лікар з радіаційної гігієни Бригадир Н.

Різні гриби мають різну здатність накопичувати радіонукліди. Найнебезпечніші, зазначають у  лабораторії, польський гриб, зеленушки, сироїжки, свинушки, грузді, маслюки. Менш небезпечні —  лисички, білі гриби, підберезники й красноголовці. Найменшу небезпеку становлять спеціально вирощені опеньки, гриби-парасольки та вешенки. 

— Зібрані гриби треба ретельно перебрати, очистити від ґрунту й залишків лісової підстилки, а потім замочити на 2-3 години у воді з додаванням солі й оцту або лимонної кислоти. Вимочувати необхідно і сушені гриби. Гриби
варять 10-15 хвилин, після чого відвар зливають (краще зробити це двічі або більше разів). Така кулінарна обробка дозволяє знизити вміст у них радіонуклідів в 10-20 разів, — повідомляє лікар. 

У лабораторії радять:
• Купувати свіжі, сушені і консервовані лісові гриби у вуличних торговців не рекомендується. 
• Гриби обов’язково треба перевіряти на вміст радіонуклідів. Головна небезпека в них - цезій-137, ступінь накопичення якого в 10 разів вище, ніж стронцію-90. 




Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також