ТОП-10 традиційних страв у Пекіні, які не знайти в Тернополі

Тернополянка Оля Масна прожила рік в Китаї. В Пекін вона поїхала через програму "Au Pair", за якою молода людина проживає у сім'ї, навчаючи дітей англійської мови. 22-річна тернополянка, поживши в Пекіні, мала змогу спробувати багато традиційних страв. Тож вона розповіла ДОБІ про страви, які неможливо знайти в Тернополі.

1."Hot-Pot" — традиційна китайська страва, притаманна жителям Пекіну.
У великий казан, розділений на двоє, заливають гострий та не гострий суп. В той час, поки він підігрівається, люди замовляють безліч різних страв. Кожен може знайти щось на свій смак. Зазвичай у великих ресторанах всі продукти виставлені у загальній залі, де кожен може взяти все, що йому захочеться. Суп доводять до кипіння і тоді кожен закидає у киплячий "казанок" (так дослівно перекладається назва страви) все, що він забажає. Зазвичай їсти цю страву китайці ходять взимку, щоб зігрітися та провести час у родинному колі.

2. За що дійсно популярний Китай, так за надзвичайну різноманітність морепродуктів навіть у таких містах як Пекін, які не мають виходу до моря.
Тут можна знайти безліч спеціально побудованих місць, де ви зможете самостійно зловити різні види риби, крабів та навіть креветки. Це свого роду розвага та хороша можливість для затятих риболовів.
Там таки на місці, рибу чи інші морепродукти, які ви спіймали, можете купити та віднести у ресторан, що розташований на території. В ньому приготують те, що ви зловили.

3.Якщо ви хоч раз у житті почули запах цієї страви, вам його уже ніколи не забути. Страва з китайської мови буквально перекладається як "смердючий тофу" — вид ферментованого соєвого сиру із надзвичайно сильним запахом. Якщо ви справжній турист, та бажаєте спробувати все нове, не лякайтесь запаху. Звикнути до нього дуже важко, але як говорять іноземці, які вже довго проживають  у Китаї, чим більше його їсти, тим смачнішим та менш смердючим він здається.

4.Крепи — одна із дуже популярних страв щоденного вжитку людей, які постійно бігають у справах та не мають часу спокійно поїсти. Схожий до нашої шаурми. Нічого складного в приготуванні немає. Це тонкий млинець,  на який вибивають яйце, змащують різними соусами, кладуть листки салату, кільця ковбаси, смаженого хрумкого тіста та зеленого перцю для гостроти.

5.Нутрощі корови — ця страва включає в себе буквально все, що можна знайти в тілі тварини. Страва виглядає дуже апетитно, та й смак непоганий, тому краще не питати, що саме використано для її приготування.

6. Якщо ви хоч раз бачили передачу "Орел та решка" присвячені Пекіну, то мали б помітити одну із особливостей нічних ринків. Знайти там можна буквально все. Однією із туристичних страв — свіжий скорпіон, якого ви самі вибираєте, доки той ще досі рухається. Потім його засмажують у фритюрі, під голосні викрики та оплески прохожих китайців потрібно наважитись з'їсти бодай одного. На диво самі китайці їх не їдять і вважають це звичайною розвагою для туристів. Коштує ця страва доволі дорого, як на китайський ринок, за одного Скорпіона — 25 юанів (93 грн.).

7. Суп у свідомості китайців виглядає аж зовсім не так, як привикли до цього ми. Принцип цієї страви є дуже схожим до приготування "киплячого казана". Ви просто набираєте продукти, які хочете бачити у супі, при цьому потрібно брати до уваги, що продуктів маєте набрати на мінімальну вагу, навіть якщо стільки не з'їсте, інакше вам просто її не приготують. Потім їх всіх разом проварюють у гостроту соусі та подають у вигляді супу.

Страва смачна, але до неї необхідно звикнути, тому, що спеції, які додають китайці до бульйону трішки специфічні та не завжди припадуть до смаку з першого разу. Це найулюбленіша страва студентів, бо вона є дешевою та ситною. І такі ресторани розташовані біля університетів.

8. Місячний пряник — традиційна страва одного із найважливіших свят китайців. Святкують вони середину осені. Для них воно дуже важливе, адже за традицією, кожен повинен вернутись до своїх витоків у родинне коло та разом із всіма частуватися пряниками, що власне і символізують возз'єднання сім'ї. 
Це настільки важливе свято та страва, що її безкоштовно роздають на вулицях, магазинах та метро.
Начинена може бути різною різним — від м'яса до солодких бобів.

9.Пекінська качка — традиційна страва Пекіну. Якщо ти не їв її, то ти не справжній турист. Вона подається у всіх ресторанах та смак всюди так само однаковий, різниця лише в обслуговуванні та манері викладу. В хороших закладах, шеф, що спеціалізується на цій страві, особисто виходить в зал до людей та розрізає її на порції. 
Смак трішки специфічний, адже качку змащують солодкуватим соусом.

10.Гостра смажена риба заливається гострим бульйоном, куди додається тофу, цибуля, червоний та зелений гострий перець, арахіс, салат та безліч різної зелені. Все це подається на денці, під якою все ще є вогонь. Гарніром зазвичай виступає рис, що і не дивно, адже таку гостру страву їсти без рису практично неможливо.

 

 


Оксана Пілат

Опис відсутній


Читайте також