Серце зупиняється на 36 секунд, а тоді він повертається, але не сам, — Кідрук про нову книжку

Перша книга Макса Кідрука, яка матиме подвійне дно — "Зазирни у мої сни" — вийде восени. Письменник каже, що реакція рідерів поки неоднозначна, але він впевнений: книга краща з того, що він писав досі. 

— Я дуже багато читаю. Це, може, звучить пафосно, але я мало зустрічаю людей, які читають сільки ж. Я росту як читач швидше, ніж росту, як письменик. В якийсь момент я зрозумів, що я виростаю з тих книг, які писав раніше. Це не означає, що вони погані, це хороші історії, але я старшаю. Поступово перехожу від Джеймса Ролінкса і Стівена Кінга до Маріо Варгаса Льйоси та Патріка Модіано. Зараз, коли я озираюсь, розумію, що так писати не можна, тому, що деякі історії не мають під собою подвійного дна. ЗУМС — перша історія, яка матиме не чітке, не явне, але подвійне дно. Так, це все ще жанрова книга, суміш технотрилера  з легкими вкрапленнями містики, але це перша історія, яка матиме щось попри треш, — розповів Макс Кідрук у Тернополі на фестивал "Ї".

Нова книга Макса Кідрука — історія про чотирирічного Теодора з Рівного. Головний герой — звичайний хлопчик зі звичайної сім'ї. У дворічному віці в нього виявили за вухом гнійничок, який слід було видалити. Під час операції, коли хлопчик був загальним наркозом, на 36 секунд в нього зупиняється серце. 

— Тут не йдеться про фірбриляцію шлунків, бо зазвичай, коли ми говоримо про зупинку, то воно так швидко скорочується, що не качає кров, просто вібрує. Це страшний стан, який майже завжди призводить до смерті. Це в 95 % випадків. В 5% відбувається асистолія. Тоді серце просто зупиняється. З невідомої причини в серці припиняється електрична активність, — пояснює Кідрук.

В той час, як фібриляція шлуночків має за собою фізичну причину, то асистолія — ні, каже письменник.

— Лікарі ще не встигли зрозуміти, що сталось, кличуть реаніматологів, а через 36 секунд серце починає битись знову. На фізіологічному стані хлопчика в подальшому це не відображається. Але тільки на фізіологічному. Після після операції він продовжує жити, ніби нічого не сталось. Ці 36 секунд хлопчик був десь не тут. Потім повернувся, але повернувся не сам. За ці 36 секунд його вхопило щось за руку і прийшло разом з ним. Воно почало приходити у його сни. Ці сни починають перекочувати реальне життя, — розповідає Макс Кідрук. 

В книжці йдеться про період обвалу гривні, Майдану, війни. Для сім'ї це період проблем, які примусили батька Теодора виїхати з країни до Америки. Там вони потрапляють до лаборатої, де вчені мають можливість "зазирати" в людські голови.

— Вчені спостеріагтимуть за цим хлопчиком і вони бачитимуть того, хто йому сниться. Найстрашніше почнеться тоді, коли це "щось" зрозуміє, що за ним спостерігають, — говорить Кідрук.

Макс Кідрук зазначає, що реакція рідерів неоднозначна. По різному можуть реагувати й читачі. 

— Читачі діляться на дві категорії: ті, яким подобається "Бот" і ті, кому подобається "Жорстоке небо". Я вирішив, що ті, кого не "вбив" роман "Жорстоке небо", остаточно доб'є "Зазирни у мої сни", — жартує письменник. 

Приїхати до Тернополя із презентацією нового роману письменник обіцяє вже восени.

Відео: Юрій Дігай

Фото зі сторінки Макса Кідрука


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також