У лісах Збаражчини на Тернопільщині з'явились маслюки. Місцеві грибники такій знахідці здивувались, адже переважно урожай маслюків тут збирають наприкінці літа.
Тернопільський археолог Василь Ільчишин спершу навіть не повірив, що цьогоріч сезон маслюків розпочався навесні, але поїхав на Збаражчину і переконався сам.
— Довго не був буквально 10 хвилин. Потрапив на дві галявини і десь під кілограм назбирав точно, — розказує Василь Ільчишин.
Чоловік не готувався до збору урожаю, тому навіть не взяв зі собою торбинки. Каже, що у лісі чимало людей, але й грибів достатньо. Чоловік збирається взяти з собою торбинки і поїхати на гриби ще раз.
Гриб маслюк поширений у хвойних лісах Євразії та Північної Америки, завезений на південь Австралії та до Нової Зеландії. Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах. Збирають у липні — листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.